2024.04.13, Szombat

Stabilizálni kell a magyarországi szántóföldi hozamokat

2016.05.18. 15:32

Stabilizálni kell a szántóföldi növénytermesztési hozamokat.

Hirdetés

Stabilizálni kell a szántóföldi növénytermesztési hozamokat, mert a természeti körülmények miatti jelentős termésingadozás rontja a versenyképességet. Budaörsön tartottak egy szakmai tanácskozást, ahol a taljközpontú termelésről is szó volt. Nemcsak emelni kell a gabonafélék hektáronkénti terméshozamát, hanem azt magas szinten stabilizálni kell, aminek fő eszköze a magas színvonalú agrotechnológia lehet.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy ma a 4,3 millió hektáron folytatott szántóföldi növénytermesztés adja a mezőgazdasági termelés 44-45 százalékát. E terület több mint 80 százalékán gabonát és olajnövényeket termelnek.
A hozam nagyságának és stabilitásának növeléséhez megfelelő agrotechnikai tápanyagok kellenek, illetve például hatékony növényvédelem és talajművelés, párosítva a megfelelő fajtahasználattal.
A versenyképesség érdekében nem szabad elhanyagolni a biológiai innovációt sem, fontos a nemesítés, például a télálló vagy a szárazságtűrő fajták kialakítása. Ugyanilyen fontosnak nevezte a talajerő visszapótlását például élőszervezetekkel. Emellett célszerű a biotechnológiai módszerekkel előállított hatóanyagok alkalmazása is a szintetikus anyagok helyett.
A technológiai innovációra szintén hangsúlyt kell helyezni, például a precíziós gazdálkodási módszerek, a sávos talajművelés használatára. Az egyszerre több munkafolyamat elvégzését is lehetővé tevő technológiák alkalmazása ugyancsak a fejlődés útját jelenti, az erő- és munkagépek fajlagos energiafelhasználását szintén célszerű javítani.

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke arról beszélt, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja után alapvetően változott meg a gazdálkodók támogatása. Ehhez pedig nemcsak az MVH-nak, hanem a gazdáknak is alkalmazkodniuk kell. Példaként említette a támogatások eddigiektől eltérő több részletben való kifizetését, illetve a Vidékfejlesztési program forrásainak a Miniszterelnökséghez kerülését.
A múlt évi támogatások összege mintegy 410-420 milliárd forintot tesz ki, amiből eddig mintegy 375 milliárd forintot fizettek ki. Június 30-ig - a határidő lejártáig - pedig a fennmaradó összeget is kifizeti a jogosultaknak az MVH.
Ebben az évben a hivatal mintegy 170 ezer támogatási kérelem benyújtására számít. Eddig valamivel több mint 150 ezret küldtek el az MVH-nak. Az idén mintegy 400 milliárd forint támogatást kaphatnak a gazdálkodók.

forrás: mti / kormany.hu / agrotrend.hu

Galéria

Gazdaságtermelésszántóföldnövénytermesztésgabonafélék