2024.05.23, Csütörtök

Távcsöves bemutató lesz Vácon a Csillagászat Napja alkalmából

2016.05.12. 15:43

Csillagászat Napja alkalmából nyilvános járdacsillagászati bemutatót tartanak május 13-án, pénteken, Vác főterén a Magosfa Alapítvány szervezésében.

Csillagászat Napja alkalmából nyilvános járdacsillagászati bemutatót tartanak május 13-án, pénteken, Vác főterén a Magosfa Alapítvány szervezésében. Az érdeklődők számára igazi csemegét jelenthet a nem mindennapi esemény. A bemutatón négy nagy csillagászati távcsövet állítanak fel a Március 15-e téren, a Szent-Mihály templom romjai között.

A korán érkezők délután a Nap szúrólángszerű gázkitöréseit csodálhatják meg a különleges távcsövekkel. Később az első negyedben járó Holdon figyelhetik meg a déli felföld hatalmas krátereit, a sötét, rianásokkal szabdalt bazalttengereket és a Kaukázus hegyeit. A Jupiter óriásbolygó elliptikus korongján felhősávok sokaságát lehet majd látni, és felbukkan a mélynarancssárga Nagy Vörös Folt is. Késő este különleges látványosságot ígér az oppozícióban levő Mars. Vörösen izzó fényes korongján a marsi nyárban apróra zsugorodott északi jégsapkát, szürkéskék tengereket és fehér felhőpamatokat pillanthatnak meg az érdeklődők.

forrás: vac.hu

Galéria

VácFókuszbancsillagászattávcső