Egy dunavarsányi húsboltban tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei.
Egy dunavarsányi húsboltban tartottak ellenőrzést múlt héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei. A vállalkozás előállítói tevékenységét a higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették. A szakemberek elrendelték továbbá 27 tétel, összesen mintegy 10,5 tonna nem nyomonkövethető élelmiszer forgalomból történő kivonását.
A dunavarsányi húsboltban általános takarítatlanság uralkodott. Az eszközöket nem tudták fertőtleníteni, mert az – egyébként beszáradt, rozsdás – fertőtlenítőberendezés nem volt bekötve. A rovarhálók hiányoztak, a hűtők penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, az erre szolgáló egység fel sem volt töltve hűtőgázzal. A teremben 23 fokot mértek a NÉBIH ellenőrei, az ott tárolt sertés kabátszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.
A termelési napló alapján, a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tette a termékek nyomonkövetését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.
A NÉBIH szakemberei haladéktalanul elrendelték 27 tétel, mintegy 10,5 tonna élelmiszer forgalomból történő kivonását és megsemmisítését. A súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a hatóság a húsbolt előállítói tevékenységét felfüggesztette. Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
(FM Sajtóiroda)