2024.02.28, Szerda

Túra a Naprendszerben – csillagvizsgáló Sülysápon

2016.05.06. 07:27

Egyre népszerűbb a Tápióság viszonylag friss attrakciója, a sülysápi csillagvizsgáló, melyhez tartozik egy 350 milliomodra csökkentett mini naprendszer is.

Hirdetés

Egyre népszerűbb a Tápióság viszonylag friss attrakciója, a sülysápi csillagvizsgáló, melyhez tartozik egy 350 milliomodra csökkentett mini naprendszer is. Az épület kupolája képezi a Napot, a „bolygókat”, illetve a nevüket viselő állomásokat ehhez képest méretarányosan helyezték el. Az állomásokat 73 kilométernyi kerékpáros túraútvonal köti össze.

A Tápiómenti Bemutató Csillagvizsgáló Sülysáp külterületén, egy jól megközelíthető, viszonylag fényszennyezés-mentes helyen található, de a városhoz mégis közel.
A fővároshoz is viszonylag közeli Gödöllői-dombság településeivel egyedülálló módon lehet így megismerkedni. A létesítményhez Leader pályázaton nyertek 18, 7 millió forintot. A csillagvizsgálóhoz kapcsolódik egy terepkerékpáros útvonal, lényegében erre épült a pályázat.

A Napot a csillagvizsgáló 4 méter átmérőjű kupolája jelképezi. Ehhez képest lettek méretarányosan elhelyezve a bolygók, amelyek helyén információs tábla található, magyar és angol nyelven. A táblákon még az adott bolygó méretarányos sziluettje is fel van tüntetve. A tábla másik oldalán az adott településről szóló információik olvashatók.

A bolygókat jelképező állomásokat, azaz információs táblákat egy terepkerékpáros útvonal köti össze. Tervezéskor igyekeztek a tervezők úgy kialakítani az útvonalat, hogy lehetőleg minden bolygó egy településen kerüljön elhelyezésre, valamint hogy az útvonal minél kisebb része haladjon aszfaltozott közúton.

A 73 kilométeres felfestett útvonal a tájegység természeti és épített örökségein keresztül haladva érzékelteti velünk a Naprendszer méreteit. Az út végigkerékpározása egyben komoly sportteljesítmény is.

forrás: sulysap.hu / turizmus.com

Galéria

HelyiSülysápTápióságcsillagászat