2024.05.19, Vasárnap

Új épülettel bővül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet

mti

2016.03.17. 08:11

A 21. századi igényeknek megfelelő épületbe költözik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet járóbeteg-szakellátása, a létesítmény alapkövét szerdán rakták le. A közel egymilliárd forintos beruházásban többek közt a tüdőgyógyászat, a szemészet, a gégészet, a neurológia, a reumatológia és a kardiológia kap új otthont 1400 négyzetméteren és három szinten.

A mintegy 1 millió 200 ezer lakos közül a tüdőbetegek, valamint mintegy 80 ezer ember általános szakorvosi ellátását vállaló törökbálinti kórház onkopulmonológiai, járóbeteg-ellátó, diagnosztikai és prevenciós központjának épülete 950 millió forintból valósul meg 1400 négyzetméteren és három szinten.

Az új épületnek köszönhetően a kórház valamennyi - a tüdőgyógyászaton kívül például szemészet, gégészet, neurológia, reumatológia, kardiológia - járóbeteg-szakrendelése kerül így egy helyre és korszerű infrastrukturális feltételek közé. A központban a korszerű járóbeteg-ellátás mellett speciális tüdőgondozói, szakambulanciai, gyermekpulmonológiai ellátást, daganatos betegek kúraszerű ellátását végzik, de hangsúlyt kívánnak helyezni a tüdőbetegségek megelőzésére is. Az épületben 14 modern kétágyas kórterem is helyet kap, nem fekvő-, hanem járóbetegként kívánnak minél több embert ellátni.

A korszerűsítés jegyében CT-készüléket is szeretnének vásárolni, hogy - új elemként - helyben lehessen ilyen vizsgálatokat elvégezni. Ennek megvalósítása 140 millió forintba kerül, és gyorsítaná a beruházást -, ha Pest megye és települései lehetőségük szerint támogatnák ezt.

Az előző kórházvezetés és a korábbi fenntartó Pest Megyei Önkormányzat előrelátó, stratégiai gondolkodásának is köszönhető, hogy saját forrásból tudnak korszerűsíteni. Ez talán valóban példa nélküli - idézte fel Mészáros Jánosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyettes államtitkárának az eseményen elhangzott szavait, miszerint követendő és példaértékű a törökbálinti intézmény lépése. Az építkezés megvalósítását 3 évre tervezték, de ha sikerül pluszforráshoz jutniuk, például a CT-készülék megvásárlására, akár másfél éven belül szolgálhatja a lakosokat az új centrum.

Galéria

HelyiegészségügyTörökbálint