2024.05.23, Csütörtök

Új húszezresek a forgalomban

2015.12.14. 11:31

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) technikai okokból, például a gépek és automaták igényeinek kielégítése, illetve a hamisítás hatékonyabb megelőzése érdekében döntött a húszezresek megújításáról - mondta Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikai igazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

A megújított húszezer forintos bankjegyek ma kerülnek forgalomba.
Az igazgató elmondta, hogy a jelenlegi húszezer forintos bankjegyek, amelyeket 2000-ben vezettek be, 2016 végéig lesznek még forgalomban, de a hitelintézetek és a posta pénztárai kivonásuk után még 3 évig, az MNB pedig 20 évig díjmentesen cseréli törvényes fizetőeszközre.
Az új bankjegyen továbbra is Deák Ferenc képe látható, de számos új technikai azonosítót, biztonsági elemet tartalmaz, például változott a hologram, és más a bankjegy színe is - sorolta a megkülönböztető elemeket az igazgató. 
Elmondta azt is, hogy szeptember 25. óta törvényes fizetőeszköz az új bankjegy, azóta folyik az automaták és a pénztárosok felkészítése azok elfogadására, a jegybank számos segédanyagot is megjelentetett erről. Így reményei szerint az átállás nem okoz majd problémát.

mti

fotó: origo.hu

Galéria

OrszágosMagyar Nemzeti Bank