2024.04.20, Szombat

Miről mesél egy szarvasbika bőgése?

MTI

2016.08.31. 15:24

Többek közt erre is választ kapunk a Pilisben szeptember 20-án induló éjszakai túrákon.

Hirdetés

"A Pilisi Parkerdő túráinak résztvevői egy-egy hivatásos vadász vezetése mellett ismerhetik meg az esti erdők hangjait, valamint a szarvasbikák nászhangját" - közölte Lomniczi Gergely, az erdőgazdaság szóvivője.

 

Mekkora, milyen erős és mennyire heves?

A gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptember tájt bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. A bőgés az állatok fizikai állapotáról, méretéről és a vérmérsékletéről is információkat adhat. A többszólamú és változatos hangerejű szarvasbőgés alkonyattól kezd erősödni, mert a nagyvad nem kedveli a hőséget.

 

Kedden, szombaton és vasárnap este 6-tól

A szarvasbőgéstúrákon egy-egy alkalommal korlátozott létszámú érdeklődőt fogadnak, és a helyszínen részvételi díjat kell fizetni. Ajánlott lámpával és távcsővel felszerelkezni, illetve az időjárásnak és a terepnek megfelelő öltözékben és lábbeliben érkezni.

A túrák az erdőgazdaság budapesti, visegrádi, valkói erdészetében és a Budapesti Vadasparkban lesznek szeptember 20-a és október 10-e között minden kedden, szombaton és vasárnap este 6-tól fél 9-ig. A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges, amelynek részletei a www.parkerdo.hu oldalon olvashatók.

Pilisi ParkerdőFókuszbangímszarvastúra

Ajánljuk még