2024.03.19, Kedd
Festői környezetben épül Budapest legnagyobb területű lakóparkja
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Festői környezetben épül Budapest legnagyobb területű lakóparkja

magyarepitok.hu

2020.08.06. 07:17

A B Build & Trade saját beruházásában valósul meg a páratlan természeti adottságokkal bíró Szőlőliget Ökopark a főváros XVII. kerületében, ahol egy komplex városnegyedet alakítanak ki.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a B Build & Trade Kft. egy saját beruházás keretében közel 40 hektáron valósítja meg a főváros XVII. kerületében a Szőlőliget Ökopark kivitelezését. A fejlesztés jelenlegi állásáról Benik Balázzsal, a B Build & Trade ügyvezető igazgatójával és Majer Zoltánnal, a beruházás másik fontos kulcsszereplőjével beszélgettünk.

A B Build & Trade Kft. a főváros egyik kihasználatlan területét éleszti újjá, ahol megújuló energiaforrások felhasználásával egy okosotthonokból álló városrészt alakítanak ki. A cég nem csupán kivitelezőként, hanem beruházóként is részt vesz a fejlesztésben, amely közvetlenül a központi telephelyük mellett fekvő területen indult el.

A lakópark kétoldalról gyönyörű panorámával határolt: egyrészt a Gödöllői-dombságra nyújt kilátást, másrészt pedig a Budai-hegység körvonalai tárulnak fel az ott élők szeme előtt.

Az ökoparknak van egy lakópark jellegű része, ami nagyságrendileg 130-140 építési telket foglal magába, ahova családi és ikerházak épülnek majd, valamint van egy 7 hektáros közintézményi része is, ahol kisebb társasházak, bizonyos szolgáltatóegységek, irodák, üzletek és apartmanok kapnak helyet.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)

A Szőlőliget Ökopark Kft. tulajdonában álló, 38 hektáros területen összesen 598 darab engedélyes ház épülhet fel (ebből 278 darab kap helyet a közintézményes területen). A több éves előkészület után, 2019 tavaszán indult beruházás fejlesztésében és kivitelezésében szerepet vállalt a Scorpio-Trans Kft. is, amely az alapoktól kezdve a lakópark teljes infrastrukturális kiépítését végzi, a vállalkozást évtizedes szálak kötik a B Buildhez.

Az ingatlanok kínálata nagyon széles skálán mozog, nagyságukat tekintve a 60 négyzetméterestől a több mint 100 négyzetméteresig terjedő, az önálló kerttel bíró házaktól a teraszos penthouse lakásokig bezárólag. A közelmúltban indult el az úgynevezett „Furmint házak” nyolc tömbből álló, 78 lakásos egységének kivitelezése.


Néhány éven belül jut el a teljes megvalósulásig

A projekt a teljes készültséget az előzetes becslések szerint mintegy 3-5 év alatt érheti el, a területen megépülő valamennyi közintézményt is beleértve (felnőtt és gyermekorvosi rendelő, gyógyszertár, bölcsőde és óvoda). Ezek tervezése jelenleg folyamatban van, őszre várhatóan lezárul az engedélyezi eljárás, és 2021 tavaszától elindulhat a kivitelezés is.

„Azt gondoljuk, hogy ez a hosszabb távú megvalósítási időszak reális ütemezést biztosít, semmiképp nem teremt ad hoc jellegű, átgondolatlan megoldásokat a profittermelés érdekében” – mondja el Majer Zoltán.

 

Majer Zoltán (Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

„A koronavírus-járvány hozzávetőleg egy hónapra vette vissza a keresletet az eladó telkek iránt, azt követően viszont rohamosan megindult az érdeklődés, melynek eredményeként hetente több szerződéskötés is történik. Jelen állás szerint a 70 %-hoz közelítünk a telkek értékesítését illetően, a közintézményes területekre vonatkozóan pedig mintegy 50 %-nál járunk” – jegyzi meg Benik Balázs.


Közel a természethez – egységben a környezettudatossággal

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért találták fontosnak, hogy a projektben nagy szerep jusson a fenntarthatóságnak, Benik Balázs elmondja, hogy a megszokottól eltérő irányba szerettek volna elmenni. „Azt gondolom, hogy ez a hozzáállás egyrészt a saját emberi attitűdünkből is ered, emellett pedig a nagyfokú természetközeliség is magában hordozta annak lehetőségét, hogy a környezettudatosságot minél inkább kiaknázzuk” – fejti ki az ügyvezető.

Hozzáteszi azt is: „A fenntarthatóságnak nem csak az építkezések során kell megtestesülnie, hanem ennek az önálló városrésznek a karbantartásánál és hétköznapjaiban is. Ennek biztosítására egy komplex, tudatos koncepció keretei között létrehoztunk egy alapítványt, ami az építkezések közben és után is továbbviszi ezt a feladatot.”

 

Benik Balázs, a B Build & Trade ügyvezető igazgatója (Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu)

Majer Zoltán ezzel kapcsolatban kifejti, hogy ezek a lakóparkok nem az adott pillanatnak épülnek, hanem a következő 50-100 évben nyújtanak majd lakhatást, teljeskörű kényelmet az emberek számára, ezért mindenképpen az innovatív technológia alkalmazását helyezik előtérbe. „Erre itt páratlan lehetőségünk kínálkozott, és ennek mi teremtettük meg az alapjait, szem előtt tartva azt a szempontot, hogy a használhatóság tekintetében mi az, ami évtizedeken keresztül megállja majd a helyét.”

A környezettudatosságot erősíti a megújuló energiák maximális felhasználása, a talajszondás hűtési-fűtési rendszertől kezdve, a hőszivattyús rendszereken át a napkollektorok és napelemek beépítéséig.  A területet fosszilis energiafelhasználástól mentesen építik ki, az épületek fűtését geotermikus energiával oldják meg, és energiatakarékos lesz a közvilágítás is.

A lakópark egyik legimpozánsabb része az 5000 négyzetméteres, mesterségesen kialakított tó, ami egyrészt megalapozza és növeli a közpark hangulatát, másrészt pedig egyfajta rendezvényszigetként is szolgál majd, hiszen az étteremmel együtt különböző összejövetelek számára biztosít helyszínt.

Ezen felül játszótér és kültéri konditerem is helyet kap a tó közelében, melyek szintén az itt élők komfortérzetét emelik. A lakóparkban továbbá olyan út- és járdahálózat épül, amely alkalmas lesz arra, hogy futópályaként is használják.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

„Fontos megjegyezni, hogy a tó szintén erősíti a lakópark öko jellegét, hiszen segítségével megoldható a csapadékvíz összegyűjtése a tisztítóberendezéseken keresztül, ami utána újrahasznosításra is alkalmas. A szennyvizet pedig gravitációs hálózat gyűjti majd össze” – jegyzi meg Majer Zoltán.


Cél az élhető lakókörnyezet, nem a sűrű beépítettség

„Kiemelt jelentőséggel bír, hogy a beruházás tervezésétől kezdve egy komplex egységként értelmezhető városnegyedben gondolkodtunk, ahol az itt élők egy igazi lakóközösségben érezhetik magukat. Az ingatlanok beépítettsége mintegy 20 %-os lesz – ez leginkább Budán, a hegyvidéki részen jellemző, a pesti oldalon a nagy építési telkek teljesen egyedülállóak” – fejti ki a projekt egyediségét érzékeltetve Majer Zoltán.  Azt is hozzáteszi, hogy egy 40 hektáros területen máshol a városban akár 10-szer ennyi lakást is építenek.

„Közel 40 hektárt budapesti viszonylatban értékelni azért nagyon nehéz, mert a területét tekintve nincs még egy ekkora beruházás Budapesten.”

A B Build ügyvezetője azt is kifejti: „A Szőlőliget Ökopark esetében Budapest legnagyobb területű lakópark beruházásáról beszélhetünk. Ez merőben eltér azoktól a belvárosi beruházásoktól, ahol egy hektáron 100 lakás épül 10 emelet magasan. Többek közt ez az, ami egyedülállóvá és különlegessé teszi ezt a projektet. Ebből kifolyólag a vevőkörre is inkább az jellemző, hogy azok vásárolnak itt telket, akik az életüket szeretnék itt leélni.”

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

„A járványhelyzet is megerősítette, hogy egy átmeneti visszaesés után elképesztő mértékben megemelkedett az érdeklődők és vásárlók száma, mivel a telkek kedvező adottságait figyelembe véve, a családok értékálló beruházásként tekintenek azok megvásárlására. 


Minden segítséget megkapnak az építkezéshez a tulajdonosok

Szintén egyedülálló a projekt során a Beszerzési közösség megvalósítása, melynek során mindazok, akik magánszemélyként vásárolnak, segítséget kapnak azáltal, hogy bizonyos alvállalkozókat, kivitelezőket és anyagbeszállítókat egy külön közösségi oldalra gyűjtik össze a honlapjukon belül.

Benik Balázs kifejti: „A Szőlőliget Ökoparkban minden tulajdonos jelentős támogatást kap elképzelései megvalósításához: olyan alvállalkozókat, kivitelezőket ajánlunk az első kapavágástól a belső építészetig, akik nagyban megkönnyítik az építkezés folyamatát. Mindemellett pedig az itt vásárolt telkekre és építésekre az OTP bank egyedi kamatkedvezményeket ad.”

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

„Ennek célja egyrészt, hogy olyan kedvezményeket biztosítunk a magányszemély vásárlóknak, amit egyedül nem tudnának elérni, másrészt pedig egy olyan vállalkozói kör elérhetőséget ajánlunk számukra, amelynek köszönhetően nagy valószínűséggel nem problémaként fogják megélni az építkezés folyamatát, hanem egyfajta élményként” – egészíti ki Majer Zoltán.


Nem csak egy lakópark, hanem szerelemprojekt is

Az egész lakópark egy egységes, átfogó koncepció alapján valósul meg, amelyben minden elem szervesen illeszkedik a másikhoz. „Úgy gondolom, hogy Budapesten, de még országosan is egyedülálló, hogy úgy fejlesztenek egy lakónegyedet, hogy a tervezés struktúrája teljesen egységben van egy ilyen hatalmas területen. Nem ad hoc jelleggel történik a tervezés, hanem minden illeszkedni fog mindenhez” – foglalja össze a projekt esszenciáját Majer Zoltán.

„Ez a beruházás a szó legnemesebb értelmében egy szerelemprojekt számunkra, amit szívvel-lélekkel csinálunk, és ezt nagyban erősíti, hogy valamennyiünknek egy erőteljes lokálpatrióta kötődése van a területhez. Az én családom 300 éve itt lakik, emiatt nem egy profitorientált területet láttunk benne, hanem egy olyan rendezetlen részt, amit úgy szerettünk volna rendbe tenni és úgy megvalósítani, hogy arra büszkék legyünk.” – meséli el a projekthez való kötődéséről Majer Zoltán.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Szőlőliget iránti érdeklődést jól mutatja, hogy az eddig eladott telkek értékesítése és a vevőkhöz való eljutása a baráti üzleti kör, valamint a szájról szájra történő kommunikáció által történt, semmilyen direkt hirdetésforrást nem használtunk az eladás ösztönzésére. „A vásárlóinkról alapvetően elmondható, hogy kötődnek ehhez a helyszínhez, a kerülethez, és hasonlóan lokálpatrióták, akárcsak mi. Az a tapasztalatunk, hogy aki megnézi a helyszínt, azonnal beleszeret, és azt hiszem, a vásárlóink is érzik, hogy nekünk ez a szívügyünk, elkötelezettek vagyunk a projekt iránt. Azt valljuk, hogy ezt csak így érdemes csinálni” – zárja le gondolatait Benik Balázs.

 

Hatékonyabb a munkavégzés COOL-FIT előszigetelt csőrendszerrel - Bemutatkozik az FGF

Az FGF Kereskedelmi és Képviseleti Bt. egy 1992-ben alakult, 100 %-ban magyar vállalkozás, amely egy több mint 200 éves svájci cég, a Georg Fischer csővezetékrendszereinek hazai képviseletére jött létre. A vállalat úttörő szerepet tölt be a műanyag csővezeték-rendszerek piacán: náluk jelent meg először a PVC-idom, és a műanyag-technológia területén ma is piacvezető cégnek számít.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az FGF Bt. az elmúlt közel 30 évben elsősorban ipari csővezetékek forgalmazásával foglalkozott, főként a gyógyszer- és vegyiparban, valamint a vízkezeléstechnológia és a közműszektor területén. A cég csőszerelési üzletágának részét képezi a műanyaghegesztő, fém csővégmegmunkáló és hegesztéselőkészítő gépek forgalmazása és szervizelése is. Az FGF ezen felül oktatási tevékenységet is folytat: az MHtE hivatalos felkészítési helyeként szolgál bizonyos műanyag-csővezetékhegesztési technológiákhoz.

A vállalat jelentős raktárkészlettel rendelkezik Budapesten, ahonnan gyakorlatilag 24 órán belül el tudnak jutni a termékek az ország bármely pontjára.


Optimális válasz a kor kihívásra

A svájci cég mintegy 5 éve innovatív megoldással, egy előszigetelt csővezetékrendszerrel jelent meg a piacon. A klímaváltozás miatt egyre melegebb az átlaghőmérséklet. A hűtésnek, a hűtőközeg szállításának egyre nagyobb szerepe van az mindennapi élet és az ipar területén.

 „A magasabb hőmérséklet magasabb páratartalmat is jelent a levegőben, és minél magasabb, annál könnyebben csapódik ki a pára egy hideg felületen” – magyarázza Rozsnyay Domonkos az FGF képviselője. „A hideg csőfalon lecsapódó pára a gépekre, eszközökre és egyéb értékekre csöpöghet – ezért fontos az időtálló és jó szigetelés” – folytatja.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

„Eleinte tervező- és kivitelezőcégeket kerestünk meg, és mára már eljutottunk odáig, hogy sikeres referenciáink vannak Magyarországon” – mondja el Rozsnyay Kálmán, az FGF Bt. ügyvezető igazgatója.  Hozzáteszi azt is: „Egyik legfontosabb referenciánk egy olyan magyar cég, amely sörfőzdéket állít elő mind magyar, mind külföldi megrendelésekre. Ők már ennek a technológiának az elődjét is használták, és megtapasztalva ennek az előnyeit, tervezik az átállást az újabb rendszerre.”

Rozsnyay Domonkos, a vállalat üzletkötője az előszigetelt csőrendszerek felhasználhatósági területéről kifejti: „Fontos elmondani, hogy a mai kor elképesztően nagy számítástechnikai igényekkel rendelkezik. Az alkalmazott eszközök nagy mennyiségű hőt termelnek, tehát gazdaságos hűtésre van szükség, egy olyan csővezetékrendszerrel, ami biztonságosan és hosszútávon biztosítja a rendszerek szigetelését.”


Három munkafolyamat végezhető el egy lépésben

.A fejlesztés nagy előnye, hogy a „hagyományos” rendszerekkel szemben az előszigetelt csőrendszer alkalmazásával az egyébként három lépésből álló munkafolyamat itt egy lépésben elvégezhető – a haszoncső szerelése, a szigetelés és a külső kemény héjalás is egyből adott.

A COOL-FIT csőrendszerrel tehát három szakipar – a csőszerelés, a szigetelés és a bádogozás – váltható ki. A kivitelezés gyorsasága és a kevesebb alkalmazandó alvállalkozó, szakember mind költséghatékonyságot jelent hosszútávon a beruházás során.

Az előszigetelt csőrendszer hozzávetőlegesen felére csökkenti a szerelési időt.

 „Napjainkban nem létezik még egy olyan rendszer, ahol a csővezetéken kívül az idom is szigetelve van, és ennek a rendszernek ez az unikuma” – teszi hozzá a cég képviselője.


Szigetelt csőrendszerrel az ökológiai lábnyom is csökkenthető

A termék a környezetvédelem szempontjából is fontos paraméterekkel bír: ez az innovatív csővezetékrendszer hosszútávon biztosítja a szigetelőképességet. A gyártó 25 éves élettartammal számol. „Ez azért különösen fontos, mert az üzemeltetés során a lehető legkisebb energiafelhasználásra törekvéssel egyúttal a környezetünket is védjük” – jegyzi meg a termékről Rozsnyay Domonkos.

Maga a műanyag az acélrendszerekhez képest is kisebb ökológiai lábnyomot hagy, mivel kevesebb szén-dioxid-kibocsátással lehet elérni a termék gyártását.

A rendszer kiválóan működik különböző környezeti hatások között: páramentes, UV-stabil és -30 °C -ig ellenáll az időjárási viszonyoknak.

A terméket nem gáz-, hanem folyadékhűtésre ajánlják, ami szintén egy jövőbe mutató dolog, mert a hűtéstechnológiában alkalmazott gázok egyre kevésbé engedélyezettek. A rendszert -50 °C és +60 °C közötti közeg-hőmérsékleti közegtartományban lehet használni.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


„Win-Win” helyzet minden téren

A rendszer a leggyakrabban használt tervezői adatbázisokhoz szolgáltat adatokat. A tervezők számára előny, hogy az általuk megszokott rendszerekkel tudnak dolgozni.

A beruházó szempontjából nem elhanyagolható szempont, hogy hosszútávon is gazdaságosan és karbantartásmentesen üzemeltethető a rendszer.

A kivitelezők esetében szempont, hogy határidőre elkészüljön az elvállalt munka és a költségeit is alacsonyan tartsa.  A gyorsabb kivitelezési idő adott, és a költséghatékonyság is teljesül, ha nem csak az anyagárat tekintik, hanem az összköltséget, melybe a különféle munkadíjak és járulékos költségek is beletartoznak.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Rozsnyay Kálmán azt is kifejti, hogy a hagyományos acélrendszereknél manapság egyre nagyobb probléma a munkaerő. „Míg egy acélrendszernél szükség van egy minősített acélhegesztőre – amiből egyre kevesebb van Magyarországon –, addig az előszigetelt csőrendszernél a közműiparból ismert elektrofúziós hegesztés alkalmazható, mely egyszerű és gyorsan elsajátítható.” – teszi hozzá.

„ Azt gondolom, hogy minden részleg talál előnyös tulajdonságokat a COOL-FIT rendszerben, kezdve tervezéstől egészen az üzemeltetésig ” – foglalja össze Rozsnyay Domonkos.

Galéria

HelyiBudapestinnovációlakóparktechnológiaB Build and Trade Kft.FGF Bt.