2024.03.19, Kedd
Helyére került a nívódíjat jelző tábla Budapest karakteres új hoteljén
Épületfotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu; Helyszíni fotók: Építőipari Mesterdíj Alapítvány

Helyére került a nívódíjat jelző tábla Budapest karakteres új hoteljén

magyarepitok.hu

2021.06.24. 10:00

A SWIETELSKY munkájával felépült fővárosi Meininger Hotel a szakma legmagasabb elismerését kapta meg, mostantól ezt a helyszínen is emléktábla bizonyítja.

Hirdetés

Ünnepélyes rendezvény keretében adták át a 2020-ban Építőipari Nívódíjat nyert Meininger Budapest Great Market Hall megbecsülését jelző emléktáblát a helyszínen a napokban. A budapesti belső IX. kerületben, a Corvinus Egyetem, a Központi Vásárcsarnok és a Duna közvetlen közelében elkészült és már jelentős ideje használatban is álló épületen az ágazat legrangosabb díját jelző tábla leleplezésére a járványhelyzet miatt került csak a júniusi hónapban sor.

 

Épületfotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu; Helyszíni fotók: Építőipari Mesterdíj  Alapítvány

A létesítmény a nívódíjat a középület, kereskedelmi és vendéglátóhely kategóriában kapta meg, a generálkivitelező a SWIETELSKY Magyarország Kft. volt, a terveket a Vadász és Társai Építőművész Kft. készítette el. A beruházó a Bedori Investment Kft., a kiemelt alvállalkozók pedig a KVCS Építőipari Kft., az Aluschlosser Kft. és a VILL-KORR Hungária Kft. voltak.

 

 

Különleges tervek alapján kiváló minőségben épült meg a szálloda

Az eklektikus, unikálisan budapesti környezetben felépült Meininger Hotelnek a díjat a laudáció szerint a különleges építészeti elemek (szabad tömegalakítás, a hullámzó homlokzat, a lépcsőző szintek, a környezettel való tudatos szembenállás, és a szoborszerű formálás) nagy gonddal, kiváló minőségben megvalósított kivitelezésért ítélték meg.

 

 

Az eseményen először Bálint Péter (a díj bírálóbizottságának elnökhelyettese) köszöntőjével kezdődött, aki röviden ismertette a nívódíjat és a pályázás, illetve a győztesek kiválasztásának folyamatát.

 

A résztvevők szívesen emlékeztek vissza az együttműködésre

 

 

A SWIETELSKY részéről Medgyesy Bálint projektvezető szólalt fel: megköszönte az alvállalkozók munkáját, elmondta, örömmel dolgozott velük együtt és megjegyezte azt is, hogy nehéz volt csupán hármat közülük megemlíteni a hivatalos nívódíj listán (enniyre van a pályázónak lehetősége). Elmondta: azért esett választása a három (fentebb felsorolt) cégre, mert mind műszaki innovációval, innovatív gondolattal járultak hozzá a ház sikeres megépítéséhez.

 

 

A tervező stúdiót képviselő Ybl-díjas Vadász Bence építész kifejtette: 2011-ben nyerték el a ház tervezését, mely egy különleges épület, és így a munka kihívást jelentő nehéz feladat volt.

Egy eklektikus környezetben kellett elhelyezni az épületet, nem lehetett egyetlen stílushoz tervezni, így egy új megközelítéssel kellett a munkát végezni: tulajdonképpen egy szobrot, avagy organikus képződményt kellett létrehozni.

 

 

Elmondta: az épületre hatással volt a késő szecesszió és kora modern, valamint a brutalista és az organikus építészet is. Kifejtette még, hogy

legalább ekkora hatással bírt az épületre Medgyesy Bálint építésvezető precíz munkája.

Végül megköszönte Miklós Zoltán építésztársa munkáját, továbbá az alvállalkozóknak is köszönetet mondott.

Az esemény végének közeledtével leleplezték az épület bejáratánál a táblát, majd a rendezvényt állófogadás zárta.

 

 

Galéria

Helyiépítőipari cégekBudapestnívódíjakszállodaberuházásFerencvárosSwietelsky Magyarország Kft.Vadász Építész StúdióKVCS Kft. Aluschlosser Kft.VILL-KORR Hungária Kft.