2024.04.24, Szerda

Nemes gesztus a baranyai csodafalutól

ujszo.com, 24.hu

2016.09.18. 16:43

A 70 százalékban romák lakta Cserdit tíz évvel ezelőtt bűnözés és nincstelenség sújtotta, ma már ott tart, hogy más településeket tud adományokkal támogatni.

Hirdetés

Bár másik régióban fekszik, Pest megyei lapként is érdemes a Baranya megyei Cserdi történetét kiemelten kezelni. A Pécstől mintegy 20 kilométerre levő falu ugyanis az ország bármely településének példát ad.

A 70 százalékban cigányok lakta, 352 lakosú Cserdi vezetését 2006-ban vette át Bogdán László, aki azóta is a polgármestere a településnek. Az ujszo.com korábbi riportjából kiderül, Bogdán mínuszos költségvetést, nincstelen családokat és 200 betörésből álló statisztikát örökölt. Rengeteg munkájába került, de karizmatikus roma vezetőként gyökeresen meg tudta változtatni a helyiek mentalitását.

„Elhitettem a cigánysággal, hogy hasznosak. Elhitettem velük, hogy a munka a legfontosabb. Fontos, hogy termelő, értékteremtő ember vagy. Tudod mit? Cserdinek az a legnagyobb sikere, hogy felkelünk négykor, és elmegyünk dolgozni.”

 

A cigánytelep helyén mára fóliasátrak

Cserdiben nincs ingyensegély, ellenben van munka. Közmunka, aminek a keretében „lehetőség van pénzért, nem túl sok pénzért dolgoztatni az embereket”. Ez itt mezőgazdasági munkát jelent, az emberek az önkormányzat földjein dolgoznak. A falu határában, az egykori cigánytelep helyén hat fóliasátor áll. Paprika, paradicsom és cukkini terem bennük. A módszer: biogazdálkodás, a permetezést savóval és fokhagymával oldják meg. Egy sátorban közel két tonna paprika érik, ennek felét a falubeliek ingyen kapják meg.

A faluban az életmódváltást megalapozó felnőttképzés is beindult (sokan itt végezték el az általános iskolát), a termeléshez szükséges területeket az önkormányzat felvásárolta. A sikeres programok bevételeiből parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították. A gazdálkodás pedig odáig jutott, hogy a falunak mára saját márkájú termékei vannak (cigány lecsó, csemege uborka, szilva lekvár, krumpli, fokhagyma, kolbász).

 

Szűkölködés helyett adományozás

A 24.hu pénteki cikkében arról ír, Cserdi most újabb akcióval hívta fel magára a figyelmet. Az elmúlt két hónapban 6 tonna zöldséget osztottak szét az általuk megtermelt krumpliból, paprikából, paradicsomból a falu 80 kilométeres körzetében mélyszegénységben élő családoknak.

FókuszbanCserdicigányság

Ajánljuk még