2024.04.27, Szombat

Öt perc éjszakai muzsika megmenti a cukkinit a vírustól!

hvg.hu

2017.11.23. 12:58

Elképesztő módszer kezd terjedni a növénytermesztőket sújtó vírusok elleni harcban Franciaországban. A sikerek hatására a tudományos kutatás is megindult.

Hirdetés

Sajátos eszközhöz folyamodott egy dél-franciaországi biogazdálkodó. Az esetről beszámoló HVG szerint Gilles Josuan kerüli a rovarirtókat, ám az ültetvényét megtámadta a mozaikvírus, ami ellen nem talált ellenszert. Végül az interneten bukkant rá a Genodics cégre, amely zenés kezelést javasolt.


Nemcsak a cukkinin segít

A termelő kipróbálta az ötletet: éjszakánként öt-hét perc nyugodt muzsikát közvetített a melegházas ültetvényben. A módszer bejött, a terápia után egészséges termést takarított be.

A szomszédos zöldségtermelők eleinte csak mosolyogtak, de aztán ők is kipróbálták a módszert, amely a paradicsom és más növények esetében is hatásosnak bizonyult.


Mi lehet a tudományos háttér?

Pedro Fernandiz, a Genodics egyik társalapítója elmondta a Le Figarónak: a növények és a vírusok fejlődésük bizonyos stádiumaiban hanghatásokat is produkálnak. De reagálnak a külső hanghatásokra is. Tehát a Genodics szerint a megfelelően adagolt, speciális zenével megakadályozható a vírusok kárt okozó hatása és felerősíthető a növények önvédelmi mechanizmusa. A Genodics adatai szerint a módszer a szőlőtermelésben a leghatékonyabb. Például a Cabernet-féléket szinte biztosan védi a gombáktól, de az elzászi fehér bort adó szőlőket kevésbé.

Van, amikor 90, van, amikor csak 25 százalékos a sikerráta. A hanghatáson alapuló módszert már vizsgálja a Párizs környéki Cergy egyetem biológiai kutatórészlege. Ugyanakkor elkezdte tesztelni a módszert az INRA, a francia mezőgazdasági és élelmiszeripari tudományos központ is. Mindenki, termelők és fogyasztók egyaránt izgatottan várják a hiteles tudományos eredményt.

Fókuszbanélelmiszervegyszermentes gazdálkodás

Ajánljuk még