2024.03.29, Péntek

Ő lett Pest megye első sportoló díszpolgára

pestpilis.hu, mti

2017.12.09. 15:34

Halásztelek szülöttje az egyik legnépszerűbb sportágban vitt véghez olyan dolgokat, amiket rajta kívül senki más.

Hirdetés

Pest megye díszpolgári címével jutalmazták a kétszeres világbajnok úszó Cseh Lászlót. Az olimpiákon négy ezüst- és két bronzérmet szerző világklasszis Budapesten a Megyeházán vette át a kitüntetést Szabó Istvántól, a közgyűlés elnökétől és Mészáros András érdi polgármestertől. Pest megye közgyűlése először adományozott díszpolgári címet egy sportolónak, az indoklás szerint Cseh László kimagasló sportolói és közéleti tevékenységét ismerték el.


Ezeket nagyon nehéz lesz utánacsinálni

A 32. szülinapját múlt vasárnap betöltött Cseh László az úszás történelmében egyedülálló módon immár 15 éve minden világversenyről legalább egy érmet elhoz a hazájának. 2002 óta nem kevesebb, mint 71 érmet szerzett a rövid és hosszúpályás világversenyeken (csak az Eb-ket, vb-ket és olimpiákat beleszámolva!), ami egészen döbbenetes szám, eközben 35 aranyat, 19 ezüstöt és 17 bronzot termelt Magyarországnak.

Az egyetemes úszósport történetében ő az első, aki hét különböző vb-ről éremmel térhetett haza, 2015-ben tíz évvel az első aranya után lett újra a világ legjobbja.

A rövidpályás Eb-ken 2015 óta a férfi örökranglista élén van 19 aranyéremmel. Ha a rövid és nagypályás Eb-ket együtt számoljuk, 33 aranynál és 44 éremnél jár, amivel toronymagasan a valaha volt legjobb úszó a kontinentális viadalok 1926 óta íródó történetében. A nagypályás Európa-bajnokságokat tekintve a magyar úszósport legeredményesebbje 14 aranyéremmel.


Jövő szerdától újra világversenyen

A 104-szeres magyar bajnok Cseh László három számban is parádés teljesítményre képes: pillangóban nyert vb-aranyat és olimpiai ezüstöt, akárcsak vegyesben, illetve háton is van vb-bronza és Eb-aranya. Korábban a vegyesre helyezte a hangsúlyt, az utóbbi években pillangóban parádézik.

Cseh László jelenleg a jövő szerdán kezdődő dániai rövidpályás Eb-re készül, ez lesz a 11. ilyen erőpróbája. Egyetlen olyan férfi és női úszó nem akad a kontinensen, aki ehhez hasonló sorozattal büszkélkedhetne. Dániában három számban áll rajthoz, pillangóban az 50, a 100 és a 200 méteren is elindul.

FókuszbanúszásCseh László

Ajánljuk még