2021.09.18, Szombat

Tizennyolc éve gyógyítják a gyermekszíveket

MTI

2018.12.14. 12:37

A budapesti kardiológiai intézetben évente mintegy 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek, és idén hajtották végre a 40. gyermekszív-átültetést.

Hirdetés

Tizennyolc éve nyílt meg a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja a gyermekkardiológiában és gyermekszív-sebészetben a legmagasabb szintű ellátást nyújtva az országban. A gyermekellátás mindig része volt a kardiológiai intézetnek, azonban 2000-től külön központként működve lefedik a gyerekkori szívproblémák gyógyításának teljes spektrumát – mondta el Andréka Péter, a GOKI főigazgatója az évforduló alkalmából tartott rendezvényen.

Gyermekszív-transzplantációt 2007-ben végeztek először az intézetben, majd egy évvel később megkezdték a műszívkezelést is. A központban idén végezték el a 40. gyermekszív-átültetést.

Magyarországon évente 850-900 gyerek veleszületett szívhibával jön világra, és a betegek több mint 80 százaléka szívműtétet vagy szívkatéter-beavatkozást igényel.

A centrumban mára évi 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek, és az elmúlt években nőtt azoknak a betegeknek a száma, ahol a műtét helyett katéterrel gyógyítanak.

A centrumnak két gyermekintenzív osztálya van összesen 25 ággyal, és a központban megteremtették annak feltételeit is, hogy az édesanyák a nap 24 órájában gyermekük mellett lehessenek.

HelyikórházBudapestegészségügyszívműtétGOKI