2024.04.26, Péntek

Nem akadály a gyermekvállalás a Nokia dolgozóinak

pestpilis.hu

2017.10.13. 12:55

A vállalat teljes körűen felszerelt bababarát irodát és egy óvodát alakított ki budapesti székházában.

Hirdetés

Gyermekbarát irodát és óvodát adták át pénteken a Corvin-negyedben található Nokia székházban - derül ki a vállalat közleményéből. A gyerekek részvételével átadott megoldásokkal olyan aktuális munkaerőpiaci kihívásokra adnak választ, mint a kisgyermekes dolgozók munkába való visszatérése, vagy a családos munkavállalók hosszú távú elkötelezése és megtartása.

A bababarát irodát elsősorban azok számára hozták létre, akik gyermekvállalás után újra munkába álltak, de nincs módjuk távmunkára, illetve olyan kollégáknak, akiknek egy adott időpontban mindenképpen bent kell lenniük az irodában, de a gyerekfelügyeletet személyesen szeretnék megoldani. Emellett az iroda – amely a csecsemőkorú gyermekektől kezdve egészen az általános iskolás korig biztosít játékokat – a szülési szabadságon lévők számára is nyitva áll.

A 60 férőhelyes óvodában nagy hangsúlyt helyeznek a nyelvi képzésre, így a pedagógusok munkáját angol anyanyelvű asszisztensek is segítik, a külföldi munkavállalók gyermekeit pedig angol nyelvű csoport is várja. Az óvoda költségét a vállalat munkatársai juttatási keretükből fedezhetik.

 

Egyre több kisgyermekes szülő áll munkába

Míg Nyugat-Európában már általánosan elterjedtek a bababarát munkahelyek, Magyarországon egyelőre nem bevett gyakorlat a gyermekbarát iroda kialakítása, vagy az óvodák működtetése. Igény pedig határozottan lenne rá: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 3 éven aluli gyermeket nevelők körében 14%-kal nőtt a foglalkoztatás: több mint 34 ezerre bővült a dolgozó anyák száma. Ennek ellenére a szülési szabadságon, gyesen vagy gyeden lévők munkába való visszatérési aránya még mindig rendkívül alacsony Magyarországon.

„Kétgyermekes apaként szívügyem, hogy a családos munkatársaink számára biztonságot és perspektívát nyújtsunk. Tudjuk, hogy a munka világába való visszatérés olykor nem egyszerű feladat, így szeretnénk megkönnyíteni ezt a kihívásokkal teli időszakot. Kollégáink családjában csak az elmúlt két évben 215 újszülött látta meg a napvilágot, így egyre fontosabb számunkra, hogy növekvő számú kisgyermekes munkavállalónkat biztosítsuk arról: visszavárjuk őket munkahelyükre” – fogalmazott Zagyva Béla, a Nokia ügyvezető igazgatója.

 

Díjat érdemeltek a Nokia törekvései

A Nokiánál az újdonsült anyukák és apukák gyermekszületési támogatásban részesülnek, sőt a cég távollétük alatt is a vállalat szerves részeként kezeli őket. Meghívást kapnak különböző eseményekre, Családi Napra, szűrővizsgálatokra, illetve külön nekik szóló hírlevélből informálódhatnak a vállalat életének legfontosabb eseményeiről. A cég kultúrájának már hosszú ideje része az atipikus foglalkoztatás is: a rugalmas és részmunkaidő mellett a munkavállalóknak lehetősége van heti 1-2 nap távmunkára is.

A Nokia gyermekbarát megoldásai nemcsak saját munkavállalói szerint számítanak legjobb gyakorlatnak: a vállalat egyike azon munkáltatóknak, akik ebben az évben az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát Munkahely díjában részesültek.

munkahelyekirodaGazdaságóvodagyermekvállalásCorvin sétány