2024.04.16, Kedd
Fáy-emléktúrát rendeznek szombaton Gombán
Tápiómenti Tömegsport Alapítvány facebook

Fáy-emléktúrát rendeznek szombaton Gombán

mti

2016.07.22. 14:20

Az emléktúrával immár harmadik alkalommal tisztelegnek a magyar reformkor irodalmi és társadalmi mozgalmainak egyik legtevékenyebb alakja előtt.

Hirdetés

Fáy András (1786-1864) író, politikus előtt tisztelegnek emléktúrával szombaton a Pest megyei Gombán. Jelentkezni a Kossuth téri Civilháznál lehet, reggel héttől tíz óráig folyamatos a rajt.

Surman Zsolt, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy a Szemere Pál által a nemzet mindenesének nevezett Fáy András szorosan kötődik Gombához, gyermekkora egy részét ott, apai nagyapja birtokán töltötte, de később is sokat időzött az itteni Fáy-kúriában. Emlékét ápolja a település, nevét iskola és utca is viseli, de rendezvényekkel is felidézik alakját. Ezért is tűnt kézenfekvőnek, hogy az építészeti emlékekben és természeti értékekben gazdag település és környéke ilyen módon is bemutatkozzon a közönségnek.

A résztvevők négy útvonal közül választhatnak, és gyalog vagy kerékpárral is nekivághatnak a rendkívüli szépségű, történelmi helyekben, helytörténeti értékekben és különleges látnivalókban bővelkedő tájnak.
A legrövidebb, mintegy 3 kilométeres útvonalat elsősorban a gyerekekkel érkezőknek ajánlják, akik a túra sora végigjárhatják a falut, megismerkedve az ott található kastélyokkal, kúriákkal, miközben a helyiek vendégszeretetét élvezhetik.
A hosszabb - 10, 17 és 32 kilométeres - túráknak köszönhetően a résztvevők már nemcsak a dombok közé "bebújt" települést fedezhetik fel, hanem a különleges adottságú tájat is, hiszen Gomba a Gödöllői-dombság és a Pesti-síkság határán fekszik, számos természetes forrással, tóval, patakkal és változatos növényvilággal büszkélkedve.
A túraútvonalakat úgy alakították ki, hogy a sportolók, terepfutók is találjanak kedvükre valót.

A rendezvény szakmai hátterét a Tápiómenti Tömegsport Alapítványt nyújtja, míg a szükséges személyi feltételeket az önkormányzat biztosítja a helyieket és a fiatalokat bevonva - fűzte hozzá a túra gombai civil szervezője.

forrás: mti / Tápiómenti Tömegsport Alapítvány facebook