2024.04.19, Péntek

Új operaházzal gazdagodik a főváros

hvg.hu, bmc.hu

2016.12.17. 08:02

A Budapest Music Center új épülete 700 néző befogadására lesz alkalmas, az ötmilliárdos beruházáshoz a tulajdonos és az állam biztosít forrást.

Hirdetés

A 2013-ban Ferencvárosban, a Kálvin tér közelében megnyílt Budapest Music Center újabb komoly beruházásra készül: a komplexum egy 700 fő befogadására alkalmas operaházzal bővül. A BMC alapítója, Gőz László a HVG-nek elmondta, az ötmilliárd forintos beruházás a tervek szerint 2020-ra készülhet el, a költségeinek a 40 százalékát vállalta magára az állam.

A tízezer négyzetméteres új részben egy színpadi tér és egy próbaterem épül fel. A BMC operaháza a jelenlegi épülettel szomszédos házban kap helyet. "Így egy valódi kulturális központ jön létre a Vásárcsarnok közelében, és az is a tervek között szerepel, hogy az Imre utcát sétálóutcává alakítsuk" – mondta el Gőz László. Hozzátette, nem az Operaházzal akarnak konkurálni, hiszen a BMC új színpadán kisebb kamaraoperákat mutatnak majd be.


Stílusában igazodik a környezethez

A központ vezetője-tulajdonosa, Gőz László főként saját vagyonából, mintegy 2,5 milliárd forintból hozta létre a központot, amihez a kormányzat 500 millió forinttal járult hozzá. A BMC honlapján az áll, a Kálvin tér szomszédságában elhelyezkedő komplexum térkialakítása és belsőépítészete ötvözi a környékre jellemző neoklasszicista építészetet a mai modernitással. Az épület központi helyisége kifejezetten kamarateremnek épült - elsőként Budapesten - különleges figyelmet szentelve a klasszikus kamarazenének.

A 2013-ban megnyílt Budapest Music Center stúdiónak, zenei könyvtárnak, dzsesszklubnak, kávéháznak és információs központnak is otthont ad, az elmúlt években a komolyzenéért és jazzért rajongók nemzetközi zarándokhelyévé vált. A centerben továbbá két nagy stúdió és több, feljátszó helyiségnek is használható öltöző is működik.