2024.04.20, Szombat

Szerdától akár közlekedési korlátozás is lehet a fővárosban

mti, budapest.hu

2017.01.02. 11:33

Egyelőre csak lehetőség szerint kérik a gépkocsihasználat mérséklését, illetve a szilárd és olajtüzelés kiváltását a budapesti szmogriadó miatt.

Hirdetés

Budapesten, Miskolcon, Sajószentpéteren és Nyíregyházán elrendelték hétfőn a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Ebben ai fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny (gyermek, időskorú, beteg) csoportjaira. A riasztási fokozatban a szennyezettség ugyanilyen hatása már a teljes lakosságot veszélyezteti, elrendelésével együtt azonnali korlátozó intézkedéseket kell bevezetni.

Szmogriadót azon települések rendelhetnek el, melyeknek a levegőjét az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) veszélyesnek vagy egészségtelennek minősít a térképén. Az OKK hétfőn a szálló por magas koncentrációja miatt Budapestet, Százhalombattát, Tökölt, Szegedet, Miskolcot és Sajószentpétert jelölte a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Tizenkét település szennyezettségét - Mosonmagyaróvár, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Esztergom, Vác, Eger, Szolnok, Debrecen, Kazincbarcika, Hernádszurdok, és Oszlár - az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel tüntették fel a térképen.


Csepelen nemcsak most veszélyes a levegő

A Fővárosi Önkormányzat honlapján azt kérte, hogy a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.​

A szilárd- és olajtüzelésű berendezések nem megfelelő tüzelőanyag használata eredményeképp kiemelkedő a szennyezettség az utóbbi fűtési időszakokban, különösen a csepeli királyerdei térségben. Ennek rövid idejű hatása is veszélyt jelenthet az emberi egészségre. A jelenség nem köthető a főváros jelenlegi meteorológiai helyzetéhez, a közlekedési, vagy ipari eredetű kibocsátásokhoz, illetve az országhatáron át terjedő szennyezési folyamatokhoz.


Nincs messze a riasztási fokozat

A budapest.hu azt írja, a vasárnapi adatok alapján már a riasztási fokozat első napi feltétele is teljesült. A riasztási fokozat leghamarabb szerdán reggel 6 órától léphet életbe, ha a hétfői, vagy a keddi mérési eredmények nem mutatnának megfelelő javulást. Ez esetben a gépjárművek forgalmának korlátozása várható. Egy ilyen forgalmi korlátozás a forgalmi engedélye szerint 0; 1; 2; 3; 4 jelölésű, vagy környezetvédelmi osztályt jelölő kódszám nélküli gépjárműveket érintheti.

Helyiszmogriadó