2024.03.28, Csütörtök

Lakásuk akadálymentesítésére pályázhatnak a Hegyvidéken élő idősek

hegyvidek.hu

2017.05.07. 13:54

„Otthon megöregedni” címmel a tervek szerint még májusban pályázatot ír ki az önkormányzat a XII. kerületi idősek önálló életviteléhez nélkülözhetetlen építési, átalakítási munkák támogatására.

Hirdetés

Mintajelleggel két önkormányzati bérlakásban már megtörténtek a szükséges átalakítások: az elvégzett munkákat az ott lakók mutatták be Pokorni Zoltán polgármesternek és Fonti Krisztina alpolgármesternek – adta hírül pénteken az önkormányzati hírportál.

A mintalakások egyikében, a Tartsay Vilmos utcában több olyan átalakítás is történt, amellyel megkönnyítették az egészségi állapotuk miatt sok nehézséggel küzdő házaspár mindennapjait. A fürdőszobában például zuhanykabinra cserélték a régi kádat, korszerű vízmelegítőt építettek be, a WC-ben kapaszkodót helyeztek el, a konyhában pedig új, könnyebben használható mosogatót alakítottak ki. A másik, Nagyenyed utcai bérlakásban, ahol egy idős asszony él egyedül, szintén felszereltek egy új mosogatót, emellett pedig a kamrát toaletté alakították át, eddig ugyanis csak a folyosón lévő, fűtetlen vécét lehetett használni.

hegyvidek.hu
hegyvidek.hu

„Büszkék vagyunk rá, hogy itt, a Hegyvidékben az átlagosnál jóval magasabb a várható élettartam, így nagyon sok nyolcvan, kilencven év feletti polgára van a kerületünknek. Szeretnénk, ha az idősek minél tovább élhetnének a megszokott környezetükben, és nem kellene pusztán amiatt az idősek otthonába vagy kórházba vonulniuk, mert akadálymentesítés hiányában, például a magas küszöbök, szűk átjárók, csúszós burkolatok, vagy a nehezen átléphető kád miatt nem tudják a lakásukat biztonságosan használni” – ismertette Pokorni Zoltán polgármester az „Otthon megöregedni” program lényegét.

A polgármester tájékoztatása szerint a május 18-án ülésező képviselőtestület jóváhagyásával akár már másnap kiírhatják az időseknek szóló akadálymentesítési pályázatot. Rászorultságtól függően teljes egészében, illetve 50%-ban támogatnák a szükséges átalakítási munkákat, de a tervezést, valamint igény szerint a munkaszervezést azok számára is ingyenesen biztosítanák, akik jövedelmi viszonyaik alapján meg tudják finanszírozni a kivitelezés költségeit. Önkormányzati bérlakásban és saját tulajdonú lakásban élők egyaránt pályázhatnak majd a kivitelezési munkák elvégzésére.

Helyipályázatidősekszociális támogatásHegyvidék