2024.03.19, Kedd

Hatszázéves torony vált újra látogathatóvá a budai várban

mti

2017.09.13. 14:57

Az egyetlen megmaradt budai gótikus épületben gigantikus méretű harangjáték működik, mostantól a vezérlője is megtekinthető.

Hirdetés

Az építészeti és műszaki felújítást követően a nagyközönség számára ismét látogatható a budavári Mária Magdolna Torony. A projektről Szkuklik Dóra, turisztikai referens számolta be az MTI-nek.

A közel 600 éves műemlék Buda egyetlen, eredeti állapotban megmaradt, gótikus stílusban emelt középülete, amely az évszázadok során többször megsérült. A torony eredetileg a 13. században épült Mária Magdolna templomhoz tartozott, annak egyedüliként megmaradt része. Építése után ez a templom volt a magyarajkú, míg a Nagyboldogasszony templom (a mai Mátyás-templom) volt a németajkú lakosság temploma.

A hosszabb távú tervek szerint a toronyban jövőre kulturális-turisztikai központ kialakítása kezdődik.

Az épület első emeleti ablakában 24 tagú harangjáték működik, amelynek legkisebb tagja 8, a legnagyobb csaknem 35 kilogramm tömegű. A bronzból öntött harangokat elektromágneses ütőszerkezet szólaltatja meg, amelyet számítógép által vezérelt, egyedi elektronika irányít. A harangjátékot vezérlő berendezés a torony első emeletén a látogatók számára is megtekinthető.

HelyiBudai Vártemplom