2024.03.28, Csütörtök

Százat elkaptak a Budapestre beszokott vaddisznók közül

mti

2018.01.11. 12:30

A kukorica és ketrec által elkapott fiatal egyedeket távoli erdőterületekre szállítják.

Hirdetés

A főváros környéki erdőkben csütörtök reggel öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Egy év alatt százra emelkedett a területről sikeresen eltávolított állatok száma.


Kutyák stresszelik az elkapott malacokat

A befogáshoz egy ketrecet helyeznek el a vaddisznók útvonalán, melybe kukoricát szórnak. A befogó ajtaját az állatok csukják be, amikor a ketrecbe szórt élelmet turkálva kioldják a felhúzott ajtó rögzítését.    

Az erdőgazdaság tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban többször előfordult a befogó ketrecek szétszedése, megrongálása. Az erdőben póráz nélkül szabadon engedett kutyák pedig gyorsan megtalálják a befogóban lévő vaddisznókat és ugatásukkal stresszt okoznak az egyébként is szokatlan helyzetben lévő állatoknak.


A befogások a kutatást is szolgálják

Legtöbbször az önálló életet kezdő, fiatal állatokat fogják be, egyszerre jellemzően 2-10 egyedet. A befogott példányokat a fővárostól és a lakott területektől távol engedik szabadon, legtöbbször a Gödöllői-dombságban vagy a Budai-hegység félreeső, zárt erdőtömbjeiben.  

A vadak egy részét nyomkövető nyakörvvel szerelik fel, ennek segítségével feltérképezhető az állatok élettere és mozgása. A korábbi kutatások feltárták, hogy

létezik egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot és elegendő búvóhelyet is talál a házak között. 

Pilisi ParkerdőHelyitermészet