2024.04.26, Péntek

A sodrás és az örvények is rendben: Budapest közepén átúszhatjuk a Dunát

mti

2017.07.20. 10:54

Első alkalommal rendeznek a fővárosban hivatalos Duna-átúszást, ami a Szabadság-híd pesti hídfőjétől indul majd.

Hirdetés

Először szerveznek hivatalosan felügyelt, tömeges Duna-átúszást Budapesten. Miután négy szervező sikeresen végrehajtotta az úszás próbáját, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság megadta az engedélyt a programra.  

A résztvevők szeptember 2-án a pesti oldalról, az alsó rakpart Szabadság-híd alatti részéről indulnak el és a budai oldalon, a Műegyetem előtt érnek célba.

Kevesebb mint tíz perc alatt átértek, a víz kellemes, 22 fokos volt és a sodrással egyáltalán nem akadt gond a körülbelül 330 méteres távon - mondta el Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a rendezvényt lebonyulító Budapest Urban Games nagykövete.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke szerint a hidak közötti területeken örvény nem található, a sodrás a jelenlegi vízállás mellett minimális, így az úszók mindenféle nehézség nélkül teljesítették a távot. Hozzátette: hasonló körülmények között úszhatnak majd azok is, akik a szeptemberi megmérettetésen indulnak.

A vízimentő ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az átúszás csak szervezett formában, engedélyek birtokában, a rendezvény keretein belül, megfelelő mentési kapacitás mellett kivitelezhető, ezek nélkül szigorúan tilos és életveszélyes.

HívogatóBudapestsportúszás