2024.04.19, Péntek

Túl jól értenek a tőzsdéhez a mesterséges intelligenciák

biztositasiszemle.hu

2017.11.06. 16:45

Ugyan gondolkozni még nem tudnak a programok, de a pénzügyeinket nem feltétlenül jó ötlet rájuk bízni.

Hirdetés

Nem a Terminátorból megismert vörös szemű androidra hasonlít majd az első veszélyes mesterséges intelligencia (MI) a pénzügyi szektor elemzői szerint. Nem is az emberek biztonságát veszélyezteti – legalábbis nem közvetlenül, hanem csak a pénztárcájukét. Ami viszont önmagában is elég lehet ahhoz, hogy a pénzügyi világban lassan megjelenő, arcnélküli automatizált algoritmusok ijesztőbbek legyenek az emberek számára, mint Frankenstein szörnye.

A tőzsde, a derivatívák és a shortolás világában egy-két tizedmásodperc is számít, és a szigorú szabályozásnak alávetett pénzügyi intézeteket kikerülhetik a technológiai újításként emberi beavatkozás nélkül futó MI-ket gyártó cégek – derül ki a biztositasiszemle.hu összefoglalójából.

 

Felelősség és előrelátás kell a mesterséges intelligencia használatához

Nemcsak a gyorsaság, az emberi munkaerő kiváltása, vagy a kiszámíthatatlanság fenyegetik azokat, akik az emberi gondolkodásnál gyorsabban és önállóan döntő programokat használnak. Figyelembe kell venni azt is, hogy ilyen esetekben a felelősséget is nehéz szétosztani az ember és a gép között: egy pénzügyi válságot pedig pont az ilyen manipulációkat túlzásba vivő cégek válthatnak ki. Ha a multinacionális vállalat bürokratikus rendszere elég ahhoz, hogy addig rejtve tartson egy káros folyamatot, amíg nem túl késő, akkor a programkódban ez még jobban eltűnhet.

Bankpénzügy