2024.03.29, Péntek

Csónakos tárlatvezetés a billiárdgolyók között

mti

2016.08.05. 09:25

A rendezvénysorozaton kedden-szerdán főként filmes programok, csütörtökönként kortárs művészek bemutatkozása, péntekenként irodalmi estek és koncertek, szombatonként tárlatvezetések, kerekasztal-beszélgetések, vasárnaponként pedig múzeumpedagógiai programok várják az érdeklődőket.

Hirdetés

A nemzetközi és hazai kortárs képzőművészet meghatározó képviselőinek munkái láthatók augusztus 27. és október 16. között a szentendrei Art Capital programsorozaton.

Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója elmondta, hogy a "kevert" műfajú, a művészeti fesztivált és a képzőművészeti biennálét ötvöző projektben 20 kiállítás, 60 program és 90 alkotó várja a közönséget, az idei év témája az idő, a kortárs időtapasztalat. Az FMC és az Art Capital Alapítvány rendezvényét hagyományteremtő szándékkal hozták létre, és jövőre szeretnék folytatni, tovább bővítve. 
Noha műfajilag sokszínűek, a programok szervesen kapcsolódnak a város képzőművészeti múltjához. A projekt címére is utalva emlékeztetett arra, hogy Szentendrét egyedülálló képzőművészeti tradíciója, számos nagyszerű kiállítóhelye és itt élő alkotója arra predesztinálja, hogy a magyar képzőművészet kiemelt központja legyen. A képzőművészetet nemzetközi perspektívában kell elhelyezni, és az Art Capital ezt a pozícionálást kívánja elősegíteni. 

A rendezvényt bemutatva elmondta, hogy a projekt részeinek többsége nemzetközi érdekeltségű. Az elvesztegetett idő című központi kiállítás szeptember 3-án nyílik a Művészet Malomban, és alkotói a mai nemzetközi képzőművészet meghatározó alakjai, így például Marina Abramovic, Peter Kogler vagy Bill Viola. 
Fontosnak tartották, hogy a környező országok képzőművészeti műhelyei, alkotói is részesei legyenek a projektnek. Ennek eredménye például a Kolozsvári Ecsetgyár nagyszabású bemutatkozása, de távolabbi helyekről is érkeznek munkák - főleg a központi kiállításra -, például Londonból, Párizsból vagy Los Angelesből.
A kortárs tárlatok mellett ugyanakkor megújult klasszikus modern kiállításokkal is találkozhat a közönség.

 

A rendezvényen alapvetően bérletrendszert kívánnak alkalmazni, mert arra szeretnének ösztönözni mindenkit, hogy több programra is visszatérjen. Mint megjegyezte: az Art Capital programjainak 99 százaléka gyalogosan jól bejárható térben, Szentendre belvárosában található.

Az augusztus végén kezdődő Art Capital felvezetéseként csütörtökön mutatták be a közönségnek Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész dunai installációját.


A Szentendre belvárosa előtti folyószakaszon lebegő óriás biliárdgolyók mintegy fordított helyzetben vannak asztali társaikhoz képest, hiszen itt a szilárd helyzetű - rögzített - gömböket a folyó állandó és kiszámíthatatlan mozgása öleli körül - mondta el a River pool címet - és Vízballon alcímet - viselő mű alkotója.
Az installáció ugyanakkor erősen kötődik a városhoz is - hívta fel a figyelmet Vincze Ottó -, mert ez helyszín az egyik legismertebb városkép: ez a páratlan látvány fogadja a Duna felől érkezőket, és ezt örökítette meg számos alkotó is. De a Dunának ez a része volt az egykori szentendrei délszláv, dalmát, görög kereskedőhajók kikötője is. A 19 óriás biliárdgolyó számában is utal az egykori flottára - folytatta a képzőművész -, hiszen hozzávetőleg ennyiből állt a kereskedők hajóállománya. A biliárdgolyók között pedig három különleges - fehér - gömb is található: ezeken a szentendrei kereskedők háromféle jelvénye látható.
Az FMC Art Capital Alapítványának közreműködésével megvalósult, az önkormányzat által finanszírozott installációt a tervek szerint októberig láthatják a Duna és a város felől érkezők. Az érdeklődőknek szombatonként, délután 5 és 7 óra között csónakos vízi tárlatvezetést is tartanak. 

forrás: mti