2024.04.24, Szerda
Juhász Ferenc Tulipánja édesapjáról mesélt Gödöllőn
Gödöllő-Facebook

Juhász Ferenc Tulipánja édesapjáról mesélt Gödöllőn

Gödöllő-Facebook

2016.10.03. 15:45

Juhász Anna, a költő kisebbik lánya volt a Kávéházi Esték vasárnapi vendége a Királyi Váróban. Akárcsak tíz hónapja elhunyt édesapjának, neki is nagyon fontos az irodalom.

Hirdetés

Az irodalmárként és kulturális menedzserként dolgozó Juhász Annával L. Péterfi Csaba beszélgetett, Hámori Gabriella színművész közreműködésével.

Juhász Ferenc 1928-ban Bián született és éppen 10 hónapja, 2015. december 2-án hunyt el. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő otthonában mindennapos vendégek voltak a kulturális és tudományos élet rangos személyiségei, Illyés Gyulától Csányi Vilmoson és Petrovics Emilen át Weöres Sándorig.

Ahogyan a gyerekek, Juhász Eszter és Juhász Anna nőttek, úgy avatta be őket édesapjuk a költészetébe. És persze múzsák is voltak a gyerekek, ezért is hangzott el elsőként az esten az Anna hét hetes című vers L. Péterfi Csaba tolmácsolásában. Juhász Ferenc minden nap törődött szeretteivel, akik közül második feleségének, Kilián Katalinnak a Rózsa, a tőle született Eszternek a tűzliliom, húgának, Annának, a Tulipán nevet adta kertjük virágai közül válogatva.

Juhász Ferenc reggel 5-kor kelt, együtt hallgatta a rádiót és a tévét, kávét, teát főzött, majd a nappal első 15-20 percét feleségével beszélgetve töltötte. Ezután következett a reggeli takarítás, hiszen a lakás egyben a költő munkahelye is volt. Az est közönsége megtudta, hogy az orvos feleség gépelte a költő verseit, s ez nem is volt olyan könnyű feladat, hiszen 25 ezer soros költeményt is sorra kellett vennie.

 

Véletlenül édesapját húzta ki a magyar érettségin

A gyerekeknek nem kellett különórákra járniuk, a műveltséget édesapjuktól sajátították el. Érdekesség, hogy Anna az érettségin édesapját és kortársait húzta ki tételként magyar irodalomból, de végül Németh Lászlóból vizsgázott.

Juhász Ferenc legfontosabb barátai képzőművészek voltak. A legközelebb Hantai Simon állt hozzá, aki a Pest megyei Bián a szomszéd utcában lakott, majd fiatalon Párizsba költözött. Juhász Ferenc több könyvét az ő képeivel illusztrálta. A másik közeli barát, Csernus Tibor, aki első portréját Juhász Ferencről készítette, szintén Párizsban alkotott. Juhász Anna mesélt a Nagy Lászlóval ápolt barátságról is, akivel édesapja sokáig egy szobában lakott és közösen is alkotott.

Juhász Eszter kardiológus, Anna irodalmár lett, akinek a nevéhez irodalmi szalonok létrehozása fűződik. Az első a budai Hadik Kávéházban hat éve működik, a következő a New York Kávéházban 2013-ban indult. A legújabb a Centrál Kávéházban dicséri az irodalom hatalmát. A teltházas rendezvények is igazolják – vallja Anna -, hogy igényünk, szükségünk van a versekre, a regényekre.

GödöllőKultúrakávéházirodalomirodalom