2024.04.26, Péntek

Ismét a buszmegállókba költözik a kortárs irodalom

MTI

2018.04.20. 18:38

A JCDecaux novellaíró pályázatával demonstrálni szeretné, hogy az irodalom él, és mindenkinek lehet rajta keresztül mondanivalója.

Hirdetés

Álljon meg egy novellára! címmel idén is meghirdették azt a pályázatot, amelynek 20 legjobb művét országszerte olvashatják majd az utasok. A pályázatra beérkező műveket zsűri értékeli, amelynek elnöke a József Attila-díjas író, Grecsó Krisztián. A legjobb novellák idén nyáron kerülnek ki Budapest és a megyeszékhelyek busz és villamosmegállóiba - közölte a pályázatot kiíró JCDecaux médiavállalat pénteken.

A novellaíró pályázaton indulhat befutott író és amatőr is. A pályamunkákat május 20-ig várják a novella.jcdecaux.hu internetes oldalon. Egy szerző legfeljebb három szépirodalmi alkotással nevezhet próza formájában, minimum 3600, maximum 4000 leütés terjedelemmel. A legjobbnak ítélt alkotás szerzője 300 ezer forintos pénzdíjban részesül, a második 200 ezer, míg a harmadik helyezett 100 ezer forintot kap. A döntős pályaművek online is olvashatóak lesznek a honlapon, ahol a közönség szavazatait is várják. A legtöbb voksot kapó írás alkotója közönségdíjban részesül.

 

Az előző pályázat legjobbjait közel 1 millióan olvashatták

A JCDecaux médiavállalat először 2017 tavaszán hirdette meg novellaíró pályázatát, amelyre több, mint 2500 pályamunka érkezett. A legjobb 20 novellát 150 reklámfelületre helyezték ki Budapesten és vidéken a megállókban, aminek köszönhetően közel 1 millió emberhez jutottak el az alkotások.

„A kezdeményezésünk célja idén is ugyanaz: egyrészt szeretnénk tartalmasabbá tenni a várakozás perceit, másrészt ilyen rendhagyó módon közelebb kívánjuk hozni egymáshoz a kortárs irodalmat és az olvasókat" - idézi a közlemény Samu Tímea, a JCDecaux vezérigazgatójának szavait.

„A tavalyi pályázatra neveztek idősek, fiatalok, mérnökök, jogászok, írók, az országból és a határon túlról, mindnyájan rövid történeteket írtak, és szerették volna viszontlátni a saját meséiket az utcán. Igazi demonstráció volt ez, utcai poszt arról, hogy az irodalom él, és mi, bár komor nép vagyunk, szólni szeretnénk egymáshoz" - hangsúlyozta Grecsó Krisztián.

Kultúrapályázatirodalomnovella