2024.03.28, Csütörtök

Minél kisebb helyen él, minél több gyerekkel, annál boldogabb a magyar

mti

2016.09.13. 17:54

A hazai boldogságkutatásból az is kiderült, hogy van hová fejlődni: az igazán boldog emberek arányát tekintve csak öt országot előzünk meg Európában.

Hirdetés

Elkészült Magyarország boldogságtérképe. Az eredmény szerint többek között

  • a nők,
  • a kistelepüléseken élők,
  • a 30-50 év közöttiek,
  • a családosok
  • a diplomások
  • és a nyugat-magyarországiak a legboldogabbak.    

 

Ott segítenének, ahol a legnagyobb szükség van rá

Magyarországon először készült olyan kutatás, amely megmutatja, hogy a különböző régiókban és városokban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal vagy éppen az iskolázottsággal.

„A kutatás egyik célja az volt, hogy láthatóvá váljon, melyek azok a térségek, ahol boldogabbak vagy kevésbé boldogok az emberek, hogy aztán célzott kezdeményezésekkel lehessen segíteni ott, ahol erre a legnagyobb szükség van” - emelte ki Bagdi Bella személyiségfejlesztő tréner, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, a kutatás kezdeményezője a program budapesti sajtótájékoztatóján kedden.

 

Kulcsszerepben a család!

Kiderült, a kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak. Ezzel az értékkel Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll, Bulgáriát, Szlovákiát, Oroszországot, Portugáliát és Ukrajnát megelőzve.    

Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén.

A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel. 

 

A munka hatékonyságát és az élettartamot is növeli a boldog állapot

"A kutatás arra is szeretne rávilágítani, hogy a boldogság, a pozitív érzelmek kiemelkedően fontos szerepet játszanak a mentális egészség meghatározásában, befolyásolják a munkavégzés hatékonyságát és a várható élettartamot is" - közölték a kutatók.    

A szakemberek úgy tervezik, hogy ezentúl évenként megismétlik majd a felmérést, hogy nyomon követhessék, hogyan alakul a magyarok boldogságszintje.

(kép: nyiregyhaza.hu - a hat gyereket nevelő Szabó-családról készült riportból)

Országosmagyarságpszichológia