2024.05.22, Szerda
Újra nosztalgiaszezon Budapesten
Fotó: BKK/Nyirő Simon

Újra nosztalgiaszezon Budapesten

Budapest Közlekedési Központ

2024.05.06. 09:00

Visszatérnek a nosztalgiajáratok a fővárosba, ismét megjelennek az utakon és a vágányokon a muzeális járművek. Budán és Pesten is lehet majd villamosozni, de még a nyár beköszönte előtt kigördülnek a garázsokból azok a buszok és trolibuszok is, melyek a XX. században voltak jellemzőek Budapestre.

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten májusban:

  • Május 4-étől, szombattól hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt.
  • Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járaton, a Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között.
  • Május 26-án, szombaton Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a népszerű Gyermekvasúthoz.

A villamosok mellett a gumikerekű járművek, így a buszok és a trolibuszok is szerepet kapnak:

  • Május 11-én, szombaton a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgiabuszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal.
  • Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton.
  • A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd, ezek menetrendje a többi programmal együtt ezen az oldalon megtalálhatók.

Matuzsálemi korú járművek kicsiknek és nagyoknak

Budapesten már másfél évtizede, 2009 óta élvezhetik a BKK ügyfelei a különböző nosztalgiajáratokat. A főváros városképéhez hozzátartoznak ezek a ma már szépkorú járművek is: a különböző útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Nemcsak a közlekedésrajongók, hanem családok, hazai és külföldi turisták is nagy örömmel fogadják a múlt századot idéző járműveket.

Bátran kérdezze a vezetőt vagy a kalauzokat!

A nosztalgiaközlekedés több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést. A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről. Az érdeklődő utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is a kalauz érvényesíti. A végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is, illetve a legkeresettebb, teljes árú felnőtt nosztalgiajegy kényelmesen, akár otthonról is beszerezhető a BudapestGO alkalmazásban.

További részletek a BKK oldalán találhatók.

HelyiBKKBKVvillamosközlekedésnosztalgiavillamos