2024.03.29, Péntek

Használtat új helyett! Így csökkentsd a fölösleges hulladékot

MTI

2016.11.21. 16:09

Magyarország ötödik alkalommal vesz részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten. A november 19. és 27. között között zajló rendezvény honlapján környezettudatos vállalásokat tehetünk, amiket (legalább a hét során) igyekszünk betartani.

Hirdetés

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet az Európai Bizottság LIFE+ programja keretében szervezik 2009 óta. A program kiemelt célja a jó gyakorlatok felkutatása, bemutatása, népszerűsítése, a közösségek társadalmi felelősségvállalásának mozgósítása. A csomagolási hulladék növekvő mennyisége Magyarországon is probléma, bár az Európai Unió területén az egy emberre jutó évi 158 kilogramm meghaladja a magyarországi 103 kilogrammos átlagot. E hulladékfajta nagy része a vásárlások során kerül a háztartásokba.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét honlapján a programokra jelentkezett önkéntesek (akikhez a hét végéig lehet csatlakozni) saját ötleteik megvalósításával hangsúlyozzák a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságát - közölte a rendezvény szervezője, az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. Önkéntesként csatlakozhat államigazgatási szerv, egyesület, civil szervezet, gazdálkodó, ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély, valamint egyéb szervezet, például egyház, kórház vagy kulturális központ is.

Országosszelektív hulladékgyűjtéshulladékEurópai Uniókörnyezetbarát