2024.04.25, Csütörtök

Kapára magyar diákok! – egy program, amivel mindenki jól jár

mti

2017.02.21. 16:47

Műveljenek meg minél többen, minél több területet a környezetükben – ezzel az alapcéllal futott az FM programja, melynek résztvevői idős emberek kertjét is „örökbe fogadták” megművelésre.

Hirdetés

Átadták a Ments meg egy kertet! program díjait, melyben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) fenntartásában működő szakiskolák egy-egy kert gondozásával vettek részt. Román István helyettes államtitkár elmondta, a Kertészkedés éve, és azon belül a Ments meg egy kertet! program rokon a Konyhakert mozgalom céljaival. A cél az, hogy műveljenek meg minél többen lehetőleg minden talpalatnyi területet a környezetükben, így ápolják a kertkultúra hagyományait. „Fontos az is, hogy jó minőségű, vegyszermentes élelmiszert termelve, környezetkímélő módon állítsanak elő kertészeti termékeket” - tette hozzá.    

Úgy fogalmazott, a saját termelésű élelmiszerekkel mindenki jól jár, hiszen gyarapodnak a megművelt termőterületek, és kiváló minőségű magyar élelmiszerhez juthatnak az emberek. Emellett a kertet művelők tovább adhatják a kertművelés hagyományát is.    


Összesen 76 kertet vontak be, jövőre folytatják

A politikus megjegyezte: a múlt év a több generációs kertek éve volt. Ennek szellemében tevékenykedtek azok a diákok és tanárok is, akik a Ments meg egy kertet! program keretében "örökbe fogadták" egy-egy idős ember kertjét és megművelték.    

A programban 56 agrár-szakképzési intézmény vett részt. Átlagosan iskolánként 15-20 diák végezte a munkálatokat egy-két felügyelő pedagógus segítségével. Kilenc iskola nemcsak egy kert gondozását vállalta, hanem kettő-háromét is. Így összesen 76 kertet vontak művelés alá az FM fenntartású iskolák.

A helyettes államtitkár a díjátadón meghirdette a Ments meg egy kertet! idei folytatását az FM fenntartásában működő szakképző iskolák számára.

Országoshelyi termékekélhető életkertészkedés