2024.04.19, Péntek
Népes kiskutyaáldás érkezett a Dunakeszi kiképző központba
police.hu

Népes kiskutyaáldás érkezett a Dunakeszi kiképző központba

police.hu

2017.10.09. 15:27

A császármetszéssel született tizenkét kicsiből – ha minden jól megy – kivétel nélkül rendőrkutyát nevelnek majd, hiszen kiváló vérvonalból származnak.

Hirdetés

Tizenkét kiskutya született császármetszéssel Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyakiképző Központjában – számoltak be a police.hu oldalon. A szülők Tia és Reiko névre hallgatnak, felmenőik között remek versenyeredményekkel rendelkező, nyomkövető, őrző-védő, robbanóanyag-kereső és szagazonosító kutyák találhatóak.

A népes alomról Sasváriné Pécsi Tímea tenyésztő elmondta, hogy a kiváló pedigré jó ajánlólevél, de önmagában nem elég ahhoz, hogy szolgálati kutyává tegyen. Egyéves korban a szakoktatók szemlézik az ebeket, és csak a kiegyensúlyozott idegrendszerű, hibátlan egészségi állapotú, engedelmes, jó képességű egyedeket engedik munkára. Ha itt elbukik a jelölt, búcsúznia kell a hatósági közegtől, a rendőrség értékesíti őket.

police.hu

A nyár végén született, U kezdőbetűs keresztneveket kapott alom számára ez persze még távoli jövő. Jelenleg mind Dunakeszin teszik meg első lépéseiket a képzés rögös vagy csúszós útján. Kilenc kölyökért viszont már be is jelentkeztek hivatásos kutyavezető rendőrök az ország különböző pontjairól.

 

Már pici korban elkezdődik a nevelés

Deák Alexandra törzsőrmester Kaposvárról érkezett új társát kiválasztani. „Jelenleg két nyomkövető német juhászkutyával dolgozom. Zena négyéves szuka, Niva, a kan már betöltötte a hatot. Még ő is jó kondíciójú, agilisan dolgozó állat, de azt szeretném, ha szolgálata közben kinevelné az utódját, erre másfél-két év áll rendelkezésünkre” – mondta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetője. „Szükségem van egyszerre két kutyára. Egy pörgősebb napon így felváltva tudnak dolgozni, illetve pihenni, ezt érdemes biztosítani nemcsak a kutyák kímélése, de az eredményes munka miatt is. Eredetileg egy ordas kiskutyára gondoltam, de amikor először találkoztam az akkor háromhetes alommal, a koromfekete Umbro nézett ki magának.”

police.hu

A törzsőrmester hozzáteszi: „Ebben az időszakban jórészt figyeljük őket; hogyan reagálnak hangra, mozgásra, idegenekre. Érdeklődő, bátor, nyitott kutyákból lesznek a tapasztalatok alapján jó szolgálati társak. Megkezdjük ugyanakkor játékos képzésüket is, ők az első időszakban élelemre, jelen esetben virslifalatokra motiváltak, a jutalom fejében általában már most jól teljesítenek egyszerűbb parancsokat. Majd elérik azt a kort, amikor a labda megszerzése jelenti számukra a visszacsatolást. Bízom abban, hogy Umbro minden tekintetben felnő feladatához, és idővel méltó utódja lesz a számos sikeres nyomkövetést jegyző Nivának.”

DunakesziDunakesziOrszágoskutyarendőrség