2024.04.20, Szombat

Január közepéig lehet pályázni a nemzetiségeket támogató keretre

MTI

2016.12.04. 08:21

Támogatják többek között az anyaországban megvalósuló táborokat és a nemzeti pedagógus-továbbképzéseket is.

Hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megjelentette a nemzetiségek tevékenységét támogató jövő évi pályázatokat. Soltész Miklós, az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár Pilisszentkereszten, a pénteken tartott országos szlovák adventi gyermektalálkozón jelentette be, hogy a kiírt pályázatok keretösszege 1,075 milliárd forint (tehát meghaladja az idei 945 milliós keretet).

A 2017. január 15-ig beadandó pályázatokat négy kategóriában írták ki:

  • nemzetiségi civil szervezetek működési támogatására,
  • Magyarországon és az anyaországban megvalósuló táborok támogatására,
  • az anyaországok közreműködésével megvalósuló nemzetiségi pedagógus-továbbképzések támogatására
  • a nemzetiségi kulturális kezdeményezések támogatására.

Az államtitkár rámutatott: az anyaországban megvalósuló táborok jelentősége óriási, ezért is fontos, hogy az erre fordítható pályázati forrás 2013-ról 2016-ra kilencszeresére, 360 millió forintra nőtt, aminek köszönhetően több mint háromszorosára emelkedett a megvalósult táborok száma.

A Pilisi Szlovákok Központjában tartott gyermektalálkozón az államtitkár a közösség megtartó erejére hívta fel a figyelmet, és kiemelte, hogy a szlovák nyelv és kultúra megőrzésével a magyar nemzet is gazdagodik.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke arról beszélt: fontos, hogy a kisiskolások elsajátítsák a szlovák nyelvet, a kötődést a szlovák közösséghez, hogy később - bekapcsolódva a szlovák tehetséggondozó programba - tanulmányaikat a két magyarországi szlovák gimnázium valamelyikében folytassák. Hozzátette: a tehetséggondozó program fontosságát jelzi, hogy az idei gimnáziumi elsősök több mint kétharmada innen került ki.

nemzetiségEmberi Erőforrások MinisztériumaPilisszentkereszt