2024.03.29, Péntek

Felpörgött az érdi ingatlanpiac, jöhetne a lakásépítés

privatbankar.hu

2016.09.06. 11:39

A Balla Ingatlanirodák legfrissebb elemzése Érdet ajánlja, ha valaki egy jó családi házat vagy lakást szeretne venni Dél-Budán, de a XI. vagy a XXII. kerület árait nem tudja megfizetni.

Hirdetés

„Érd most kifejezetten dinamikus ingatlanpiacú település, ahol a jelentős kereslethez számottevő kínálat is társul. Így viszonylag könnyen lehet itt ingatlanokat értékesíteni, s rendkívül gyorsan meg is lehet találni a számunkra legmegfelelőbbet, Budapesthez képest előnyösebb ár/érték arányban” - hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a dél-budai régió Balla Ingatlanirodáinak vezetője.

Érden a XI. kerület árainak mintegy feléért-harmadáért lehet családi házat, lakást vagy akár telket vásárolni. Ez azt jelenti, hogy 25 millió forintig bezárólag keresnek és kapnak is egy jól élhető családi házat azok, akik itt vásárolnak. Természetesen a 25 milliós összeg felett is történnek adásvételek, azonban jellemzőbbek az ez alatti vásárlások.

Lakások iránt is komoly kereslet mutatkozik a családi házak mellett, ezekből azonban jóval kevesebbet tudnak mutatni az érdeklődőknek az itt dolgozó ingatlanközvetítők. Panelből kifejezetten kicsi a kínálat. Ennek ellenére egyelőre nem jellemzőek a beruházások, vagyis nem várható a közeljövőben újépítésű lakások tömeges megjelenése. Nagy Csaba szerint ennek oka, hogy az agglomerációs piac kicsit lassabban reagál, mint a budapesti, ahol mostanra több nagyobb projekt is az utolsó fázisba jutott.

Telekből viszont akad megfizethető árakon, így aztán az önerős, illetve a vállalkozói családi ház építések is kifejezetten jellemzőek a településre.

 

Vállalják az ingázást

Érdre többnyire a családok betelepülése jellemző, és ők jellemzően családi házakat keresnek maguknak. Akik ide költöznek, azok vállalják a Budapestre való bejutással járó nagyobb terhet annak fejében, hogy a fővárosi árakhoz mérten jóval olcsóbban juthatnak hozzá egy azonos kategóriájú ingatlanhoz, illetve nem kell beérniük egy sokkal kisebb és kedvezőtlenebb adottságú, de árban azonos megoldással. A családok mellett az érdi ingatlanvásárlók egy jelentős részét a vidékről vagy a környékbeli településekről beköltözők teszik ki, akik nem tudják, vagy nem akarják megfizetni a lényegesen magasabb budapesti árakat.

Nem csak a Kelenföldi Pályaudvarról jár kifejezetten sűrűn a vonat Érdre, hanem Érden belül is jó a tömegközlekedés - hangsúlyozta Nagy Csaba. Az is igaz ugyanakkor, hogy autóval bizony néha kicsit hosszabbra nyúlhat az utazási idő, amikor bedugulnak a Budapestre vezető utak.

A jó tömegközlekedés mellett Érd infrastrukturális ellátottsága is kiváló, messze megelőzi a környező településekét. Ez azt jelenti, hogy az óvodák, iskolák, egyéb közintézmények száma, kiépítettsége rendkívül jó az agglomerációs településen, ezért is lehet ideális választás családok számára.

ÉrdHelyiingatlanárakingatlanpiac