2024.03.28, Csütörtök

Bővül a Pest megyei mentőkutyák kiképzőbázisa

hirado.hu

2016.10.26. 11:15

Harmadik pályával gazdagodik Szentendrén a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat kutyakiképző bázisa. A szervezet világversenyeken is kiválóan teljesítő ebekkel dolgozik, s az utánpótlást is neveli.

Hirdetés

A világ élvonalába tartozó mentőkutyákkal dolgozik a Szentendrén működő Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozó szervezet büszke arra, hogy speciálisan képzett kutyái rendre jól szerepelnek a világversenyeken és a nemzetközi minősítő vizsgákon. Egyikük, a hatéves Symba jelenleg a mentőkutyák elitjébe tartozik, de nagy dicsőséget szerzett a mentőszolgálat kötelékében már nyugdíjaséveit töltő 13 esztendős belga juhász világbajnok, Aqua is. A speciális mentőalakulatnál 23 kutya dolgozik.

 

Új bázis épül számukra

Szentendrén a strand mellett, közel a Dunaparthoz van két gyakorlópálya a kutyák számára, az egyiken a romok alól mentést is tudják gyakorolni, valamint alkalmas a katasztrófahelyzetek szimulálására. A helyi önkormányzat segítségével most harmadik pálya is épül az első kettő közelébe, így minden lehetőség adott lesz a profi kiképzéshez. A területen a mentőszolgálat eszközei is biztonságban tárolhatók és karbantarthatók.

A közelmúltban a mentőszolgálat egy új mentőhajót is kapott: lehajtható rámpája alkalmassá teszi fogyatékkal élő emberek és háziállatok mentésére is.

 

Életük a munka

A mentőszolgálat 30 munkatársa közül négy szakember mindig riasztható, így tudják teljesíteni, hogy Pest megyében egy órán belül szinte mindig a vészhelyzet vagy katasztrófa helyszínére érnek.

A világbajnokság feladatai között az egyik legfontosabb az eltűnt személyek felkutatása. Symba az idei versenyen az elérhető 200-ból 193 pontot ért el, ami egyedülálló – mesélte a Kossuth Rádió Közelről című riportműsorában Balázs László, a szolgálat vezetője, hozzátéve: az eb fegyelmezésén még kell dolgozni, de bíznak benne, hogy jövőre már a dobogón állhat, Aqua méltó utódaként.

A veterán Aqua pofája már megőszült, de ugyanúgy dolgozik, mint fiatalabb társai, csak éppen jobban vigyáznak rá. A mentőegységnél nem veszik el az idősebb ebektől a munka lehetőségét, mert azzal az életüket vennék el – meséli Balázs László.

 

A szolgálati kutyának is van otthona

„Szolgálati kutyáknak hívjuk őket, de mindnek van saját gazdája, otthona. Vagyis kiválóan tudnak kanapén heverészni” – mondja a szolgálat vezetője. A munkatársak ügyelnek arra, hogy mindig legyen utánpótlás, készenlétben álljanak olyan kiskutyák, akik 5-6 év múlva szintén jó eredményeket érhetnek el. Kilenc hetes korukban választják ki őket a feladatra, és minden esetben mentőkutyát tudnak faragni belőlük. Ugyanakkor mindig adódnak látványos tehetségek is. „Bármelyik kutyánk alkalmas arra, hogy eltűnt személyt, életet mentsen, néhányuk pedig képes arra, hogy ezt az adott napon, adott pályán meg tudja tenni, ahol nemzetközi bírók pontozzák őket.”

SzentendrePest megyekutyamentőszolgálat

Ajánljuk még