2024.04.20, Szombat
Fejlődnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi bemutatóhelyei
Facebook

Fejlődnek a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi bemutatóhelyei

MTI

2017.02.17. 06:49

Több mint 500 millió forint értékű fejlesztést hajtanak végre többek között Pilisszentivánon, a Visegrádi kilátónál, valamint a Pilis és a Budai-hegység barlangjaiban.

Hirdetés

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében mintegy 350 millió forintból fejlesztenek három természetvédelmi bemutatóhelyet Budapest vonzáskörzetében - közölte a nemzeti park igazgatósága szerdán. Ezek a Visegrádi kilátó, a Pilisi Len Látogatóközpont Pilisszentivánon és a Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzetben fekvő Farmosi Madárvárta.

A projekt 100 százalékos támogatási intenzitással valósul meg 2017 és 2019 között. Célja, hogy a turisták interaktív kiállításokon és a természet felfedezésének élményén keresztül szerezzenek ismereteket, egyebek mellett a Duna-Ipoly Nemzeti Park állat- és növényvilágáról, valamint a madárgyűrűzésről és a Natura 2000 területeken élő madárfajokról.

További 220 millió forintot fordítanak a Budai- és a Pilis-hegységben található barlangok helyreállítására. Ennek során korszerűsítik a fokozottan védett Pál-völgyi és Szemlő-hegyi-barlang világítását. A feladatok közé sorolták emellett a természetvédelmi helyzet javítását és a leromlott ökoszisztémák javítását a területen található 21 barlang és egy a Börzsönyben elhelyezkedő mesterséges üreg esetében, valamint az ott található élő és élettelen természeti értékek hosszú távú megőrzéséhez szükséges feltételek megteremtését.

Pest megyeVEKOPkilátóPilisszentivánDuna-Ipoly Nemzeti Parkbarlang