2024.03.29, Péntek

Magyar csoda az Érd Arénában

mti, nso.hu

2016.10.10. 10:23

A női röplabda-válogatott hátrányból fordítva, három meccslabdát hárítva, aranyszettben győzte le a román csapatot Érden, ezzel kijutott az Európa-bajnokságra. Tavaly 28 év után szerepeltek Eb-n, most azonnal megismételték a bravúrt.

Hirdetés

Európa-bajnoki pótselejtező, visszavágó:
Magyarország-Románia 4-1 (-14, 22, 25, 19, 13) – aranyjátszmában
Érd, 1200 néző

A magyar csapat az Érd Arénában fogadta a románokat az Európa-bajnoki pótselejtező visszavágóján, a kinti vereség után 4-0-ra vagy 4-1-re - azaz mindenképpen aranyszettben - kellett nyernie a továbbjutáshoz.

 

Háromszor jöttek vissza a pokolból

A románok megnyerték az első szettet, így 29 perc alatt karnyújtásnyira közelségbe kerültek az Eb-részvételtől. A második játszma szoros hajrát hozott (20-19), végül azonban a hazaiaknak sikerült egyenlíteni.

A harmadik felvonás rendkívül magas szintű labdameneteket, óriási közdelmet hozott. 18-18 után a románok három ponttal elléptek, majd két meccslabdához jutottak. Az ellenfél hiába volt egyetlen pontra az Eb-től, a mieink keze nem remegett: előbb Nagy Eszter ütésével hárította a magyar csapat, majd ugyancsak az ő blokkja már az egyenlítést eredményezte (24-24). A románok újabb meccslabdához jutottak, ám ezt is hárította, és végül a szettet is hozta Jan de Brandt együttese (2-1).

 

Szakmáry bombája döntött

A negyedik játszmát magabiztosan nyerte a hazai együttes (3-1), így 15 pontig tartó, mindent eldöntő aranyszettben dőlt el az Eb-szereplés. A közönség extázisban tombolt, a magyar csapat pedig nagyszerűen küzdött, Dobi Edina blokkjával öt pontra került a bravúrtól (10-6). A románok azonban egy nagy sorozattal feljöttek (13-12), majd utol is érték a hazaiakat.

Szakmáry Gréta ütése után mégis a magyarok nyithattak az Eb-szereplésért, és egy elképesztő labdamenet végén Szakmáry újabb bombája román kézről az oldalvonal mellé pattant, ez pedig Magyarország továbbjutását jelentette.

 

Újabb történelmi pillanat

A magyarok tavaly 28 év szünet után szerepeltek újra az Eb-n, akkor Belgiumban a nyolcaddöntőig jutottak, jövőre Grúziában lesz az Eb.

„Az elején szörnyen játszottunk, a harmadik szett volt a kulcs, ami után beindult a gépezet és megállíthatatlan volt a csapat” – értékelt a magyarokat irányító belga Jan de Brandt. „Boldog vagyok, mert ez egy újabb történelmi pillanat volt a magyar röplabdázás történetében.”

„Úgy tűnik, védjegyünkké válik, hogy ilyen izgalmas meccseket játszunk. Nekünk egyszerűen kell, hogy hátrányba kerüljünk, és mélyről kelljen visszajönnünk” – mondta a meccs után Kötél Zsanett, a magyar válogatott feladója.

Társa, a meccsen 19 pontot szerző ütő, Szakmáry Gréta így értékelt: „Hihetetlen, hogy megint honnan álltunk fel. Horváth Dóra szinte a vállán vitte a csapatot, Molcsányi Rita is bravúrosan játszott, és a végén a többiek is feljavultak hozzájuk. Hogy az utolsó két pontot én szereztem, a hab volt a tortán, a csapat érdeme a siker.” 

Sportröplabda

Ajánljuk még