2024.04.24, Szerda

26 országban több mint 2 millió diák mozgott egyszerre

MTI

2017.09.30. 07:01

Köztük 300 ezer magyar tanuló sportolt legalább 120 percet pénteken, az Európai Diáksport Napján.

Hirdetés

A magyar kezdeményezésre létrejött európai esemény hazai központi rendezvényének helyszíne ezúttal a kőbányai Szent László Gimnázium volt. Balogh Gábor, a szervező Magyar Diáksport Szövetség elnöke kiemelte: a hazai 3500 tanintézményből 1000 általános- és középiskolában, mintegy 300 ezer diák mozgott egyszerre.

Idehaza 11 éve tartották meg először a Magyar Diáksport Napját, és 2015-ben sikerült európai szintűre emelni. „Idén már 26 ország több mint kétmillió diákja mozgott együtt ezen a napon, s vett részt a minden helyszínen megtartott 2017 méteres váltófutásban" – foglalta össze Balogh Gábor.

 

Igazi magyar siker

A kőbányai központi rendezvényt Navracsics Tibor, az Európai Unió kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa nyitotta meg, aki hangsúlyozta: két éve rendezték meg először az Európai Sporthetet, amelynek keretében tavaly több mint tízmillió uniós polgár sportolt. Hozzáfűzte: ennek a sporthétnek az egyik kiemelt eseménye az Európai Diáksport Napja, amely „Balogh Gábor ötlete nyomán egy igazi magyar siker Európában."

Az uniós biztos szerint az Európai Sporthét erénye, hogy unión kívüli országok polgárait is be tudta vonni a programba. Ez véleménye szerint azért is fontos, mert az európai emberek fele inaktív, 30 százaléka túlsúlyos, s ugyanakkor a sportolás kezd jóléti kérdéssé válni - ezért az Európai Uniónak az is feladata, hogy a sportolást mindenki számára elérhető időtöltéssé tegye.

Az Európai Diáksport Napjának hazai eseményein neves magyar élsportolók is megjelentek, így Kőbányán Cseh László, Békéscsabán Baji Balázs, Hevesen pedig Biros Péter aktivizálta a tanulókat.

SportsportMagyar Diáksport SzövetségEurópai Unió