2024.06.15, Szombat

20 éves Szentendre és Godmanchester/Huntingdon testvérvárosi kapcsolata

2016.06.28. 11:13

2016-ban 20 éves Szentendre és Godmanchester/Huntingdon testvérvárosi kapcsolata.

2016-ban 20 éves Szentendre és Godmanchester/Huntingdon testvérvárosi kapcsolata. A kerek évfordulót gálaműsor keretében ünnepelték a felek. Verseghi-Nagy Miklós polgármester szerencsésnek nevezte Szentendrét külföldi kapcsolatai tekintetében, a településnek 12 testvérvárosa van.

A Szentendre és Godmanchester/Huntingdon közötti testvérvárosi megállapodás aláírásának 20. évfordulóján a két városból 11 fős delegáció érkezett az ünnepre. A hosszú hétvége folyamán nem csak a szokásos városnézésen vehettek részt, hiszen a Múzeumok Éjszakájának és a Sörfesztiválnak köszönhetően rengeteg különleges programmal gazdagodtak.

Többek között Pistyúr Imre, szobrászművésznél és Bihon Győző festőművésznél tapasztalhatták meg, hogy Szentendre a művészetek városa, továbbá a Ferenczy Múzeumi Centrum karszalagjával felszerelkezve ők is megtekintették a Ferenczy Múzeum, a Czóbel Múzeum kiállításait illetve Chiharu Shiota Emlékesőjét.

Vasárnap a Skanzennel ismerkedtek, majd a Sörfesztiválon a Csíki Sör vendégei voltak, és a magyarokkal együtt szurkoltak az esti focimeccsen.

A 20. évfordulós ünnepségen a felek egyetértettek abban, hogy az Egyesült Királyság ugyan az Európai Unióból való kilépés mellett döntött, de ez az emberek, városok közötti megállapodásokat, barátságot nem érinti. A 20 évre visszatekintve megállapították, hogy rengeteg tartalmas kapcsolat, sőt igazi barátság alakult ki a testvérvárosok lakói között, és a jövőben is szeretnék ezt a viszonyt fenntartani, ápolni. A jövőt illetően, fontos lesz a fiatalabb generációt is bevonni, többek között ennek jegyében rendezi Szentendre szeptemberben az Ifjúsági Sportfesztivált, amelyre Godmanchester és Huntingdon fiataljai mellett, Wertheimből, Salon-de-Provence-ból és Gubbióból érkeznek majd diákok az erejüket összemérni.

A testvérvárosi megállapodás aláírásának 20. évfordulója alkalmából a Városháza Dísztermében tartott gálaműsor nyitányaként Richter Anna Zsófia adott zongorakoncertet, majd Verseghi-Nagy Miklós polgármester köszöntötte a megjelenteket.

Mint mondta, Szentendre szerencsés helyzetben van, mert a közel egy hónapja Gubbioval megkötött megállapodással együtt immáron egy tucat, azaz 12 testvérvárosa van. “Szentendre különleges, színes város, komoly történelmi múlttal, egyedi karakterrel, és sokak által megfogalmazni próbált megfoghatatlan vonzerővel rendelkezik. Különlegességének egyik fő oka az a sok nemzetiség, akik a történelem folyamán ideköltöztek. További igazán karakteres jellemzői városunknak a művészetek dominanciája, és a Duna jelenléte. Egy híres művészünk elemezte, hogy miben is rejlik Szentendre vonzereje: a Duna-part, a barokkos belváros kusza, de szeretnivaló bája, a fények és illatok, a színek és hangulatok, a sokszínűségben rejlő egyedi harmónia az, amitől Szentendre az, ami” – fogalmazott Verseghi-Nagy Miklós. Elmondta: Godmanchester és Huntingdon is hasonló adottságokkal bír, ez azonban önmagában nem elég a jó testvérvárosi kapcsolathoz, melyet a közös elképzelések, a közös programok és a több szinten megtalált kapcsolatok tehetnek teljessé. Hozzátette: a sokféleségben, színes egyvelegben talán a legaktívabb kör az ötösfogat: Godmanchester/Huntingdon, Gubbio, Salon-de Provence, Wertheim és Szentendre, mely városok már sok éve szerveznek közösen programokat. Idén Szentendre ad majd helyet a hagyományos ifjúsági sportfesztiválnak szeptemberben, amelyre az angol gyerekek is nagy lelkesedéssel készülnek – emelte ki a polgármester.

“Részemről azt ígérhetem, hogy mi továbbra is igyekszünk minél több tartalommal megtölteni ezt az együttműködést. Szeretettel várjuk a fiatalokat, és a felnőtteket is városunkba, várjuk az ötleteket akár közös kiállításokról, akár üzleti vagy intézményi kapcsolatokról legyen szó. Tudom, hogy az elmúlt 20 évben alakultak ki igazi barátságok is, remélem, ez a tendencia folytatódik. Várjuk városunkban a tanárokat, művészeket, intézményi vezetőket és természetesen várjuk a civileket, egyesületeket és nagy szeretettel várjuk Szentendrén Önöket családostól, barátokkal együtt. Tudom, hogy az elmúlt 20 évben alakultak ki igazi barátságok is, remélem, ez a tendencia folytatódik” – mondta Verseghi-Nagy Miklós.

Végül egy amerikai írótól, Richard Bachtól idézett: A kötelék, mely igaz családod összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm. “Mi most – ha úgy vesszük – egy család tagjai vagyunk, és azt hiszem a legfontosabb üzenet valóban ez: az egymás iránti tisztelet és benne lelt öröm. Kívánom, hogy az együttműködésünket továbbra is ez határozza meg” – zárta szavait a polgármester.

Szentendre első embere után Jayson Dyne, Huntingdon alpolgármestere, majd David Underwood, Godmanchester háromszor megválasztott polgármestere köszöntötte a hallgatóságot. Végül, a Brit Nagykövetség képviseletében Mrs. Caitlin Jones nagykövethelyettes szólt. Kiemelte: Szentendre csodálatos és színes város, elragadó és örömteli partnere az angol testvérvárosoknak. “Büszke vagyok arra, hogy ilyen jó kapcsolatot ápolunk immáron 20 éve. Az EU-ból való kilépés az ilyen barátságokat egyáltalán nem érinti, hisz ez az emberek és nem a politika szintjén zajlik” – mondta a nagykövethelyettes. Végül örömmel nyugtázta, hogy brit nagykövetként drukkolhat a Futball Európa Bajnokágon az angoloknak, a walesieknek, az észak-íreknek, és persze itteni nagykövetként a magyaroknak is.

Az ünnepség oklevelek aláírásával, ajándékok átadásával folytatódott, majd moldvai dallamok következtek Tímár Sára és Zimber Ferenc, Junior Príma díjas népzenészek előadásában. Végül meglepetés programként Rubik kocka bemutatót tartott Mogyorósi Hunor, ifjú bajnok.

A díszvacsorát követően a vendégek és vendéglátók a Duna-partra indultak, hogy együtt szurkoljanak az EB-n szereplő magyarok válogatottnak. A vendégek között egy másik testvérváros, Kézdivásárhely is képviseltette magát, az alpolgármester, Derzsi Gyula a Sörfesztiválra érkezett.

forrás: szentendre.hu

Galéria