2024.05.22, Szerda

Megszólalnak a Szovjetunióba elhurcolt túlélők Szentendrén

MTI

2016.09.30. 15:28

Szabadtéri kiállítás nyílt pénteken a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, melynek címe: Csak egy „kis munka" - falusiak málenkij roboton a II. világháború végén.

A kiállítás a II. világháború végén bekövetkezett, a köznyelvben málenkij robotként ismert jelenséggel foglalkozik, bemutatva a Szovjetunióba kényszermunkára elhurcoltak történetét, az ok nélküli kegyetlenkedéseket, az áldozatokkal szembeni embertelen bánásmódot és feleleveníti a teljes kiszolgáltatottság érzését is - közölte a Szentendrei Skanzen.

Magyarországot 1944-re már többszörös károk érték: a hatalmas mértékű emberi veszteségek katonai oldalról, a reménytelen, utolsó harcok egy elvesztett háborúban, az épített környezetben jelentkező károk, az élelem-ellátottság szűkössége, valamint a bevonuló csapatok pusztításai. Egy ilyen közegben jelentkezett még egy katasztrófa, az ország területén egyre beljebb nyomuló Vörös Hadsereg által végzett erőszakos toborzás „egy kis munkára", ami valójában kényszermunkatáborba történő elhurcolást jelentett.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A skanzen kiállítása a málenkij robot többszázezer áldozatának a szenvedését mutatja be és emléket állít az ártatlanul meghurcolt falusiaknak. A tárlatban a történeti és számadatok helyett a túlélők beszélnek: a kiállított anyag idézetekből, visszaemlékezésekből áll össze, a látogató így első kézből értesül az eseményekről és a körülményekről. Az események valódi, kronologikus sorrendjében épül fel a kiállítás, az összegyűjtés otthoni helyszínétől a kényszermunkatáborig. Az installációk, valamint maguk a felidézett történetek is sokszor igen megrázóak, emiatt a tárlat csak 16 éven felüliek számára ajánlott.

A szabadtéri múzeum az elmúlt években tudatosan vállal szerepet a történelmi csapások, ki nem beszélt magyar történelmi események feldolgozásában, törekszik a különböző nemzetiségek, etnikai csoportok életmódjának, valamint a magyarságot ért tragédiáknak a bemutatására is, különös tekintettel a 20. század változásaira, folyamataira.

Galéria

SzentendreAjánlókiállításSkanzentörténelem