2024.06.17, Hétfő

Építészeti Filmnapok: mozivásznon az épületek megfoghatatlan vonzereje

MTI

2017.02.15. 07:55

35 szemléletformáló, inspiratív filmet mutatnak be a Toldi moziban, melyek után rendezői beszélgetések és bulik következnek.

A városhoz fűződő személyes kapcsolatok, a történetmesélés, az épületek megfoghatatlan és szubjektív vonzerejének bemutatása lesz a központi témája az idei Budapesti Építészeti Filmnapoknak március 2. és 5. között a Toldi moziban.

A Kortárs Építészeti Központ kilencedik alkalommal rendezi meg a filmnapokat, amelyek keretében nyolc tematikus blokkban, 35 filmből álló válogatást láthat a közönség eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal. Az idei filmek a városi konfliktusok kezelésének a megszokottól eltérő megoldásait is felvonultatják, olyan szemléletformáló, együttműködésre törekvő megközelítésekkel, amelyek képesek túllépni a hagyományos megoldásokon.

Arra a kérdésre, hogy képes-e az építészet a kollektív boldogság megteremtésére a fesztivál nyitófilmje, a Végtelen boldogság keresi a választ. Ebben a világhírű Bjarke Ingels Group legújabb, Koppenhága külvárosában lévő lakóépületét mutatják be, amelyben az építész a falvak világát idéző lakóközösséget kísérelt meg létrehozni. A film Ila Beka és Louise Lemoine az épületek személyes történetét kutató, Élő építészet című kultikus sorozatának legújabb darabja.

Helyet kapott még a fesztivál programjában többek között az Alcatrazként becézett hírhedt párizsi lakótorony egyedülálló átépítési folyamatát feldolgozó film is, valamint a Made in China városaként emlegetett kínai kacatváros, Jivu mindennapjait bemutató sorozat, illetve a Castro Kubájának modernista művészeti iskoláiról szóló alkotás.

 

Életrajzi- és játékfilmek is műsorra kerülnek

Inspirációként szolgálhatnak a jövő generációinak az olyan építészóriások, mint Eero Saarinen, Frei Otto vagy tanítványa, Zaha Hadid életét bemutató filmek, de bemutatkozik a modernizmus építészetének képi világát idéző Heinz Emigholz német rendező kísérletifilm-sorozata is.

A fesztivál szervezői több olyan játékfilmből is válogattak, ahol az építészet nem csupán háttér, hanem főszereplő, így Magyarországon először mutatják be például J.G. Ballard A toronyház című regényének filmes változatát Ben Wheatley rendezésében Tom Hiddleston, Jeremy Irons és Sienna Miller főszereplésével.

Az előző évekhez hasonlóan a filmek mellett rendezői beszélgetéseket is tartanak, a vetítések után az esték a Toldi Klub bulijain folytatódnak.

Ajánlóart mozifilmépítészet