2024.06.20, Csütörtök

Átadták a GlaxoSmithKline gödöllői vakcinagyárának új termelő részlegét

2016.05.31. 10:10

Átadták a GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals Gyógyszeripari Kft. vakcinagyárának új termelő részlegét Gödöllőn hétfőn. 

Átadták a GlaxoSmithKline (GSK) Biologicals Gyógyszeripari Kft. vakcinagyárának új termelő részlegét Gödöllőn hétfőn. A 3 milliárd forint beruházással létrehozott új részleggel a brit gyógyszeripari csoport bővítette magyarországi kapacitását, a gyár diftéria- és tetanuszvakcina-komponenseket állít elő.


Megnyitó beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Magyarország új gazdaságpolitikai pályára lépett, azt a célt tűzte ki, hogy Közép-Európa termelési központja legyen. Úgy vélte, ezt a célt - többé, mint kevésbé - sikerült is teljesíteni, komoly sikerek születtek az ország újraiparosítása tekintetében. Új dimenzióba kell azonban helyezni a magyar gazdaság fejlődését és növekedését, és az ipari központ szerepből át kell lépni a kutatás-fejlesztési és innovatív központok világába.
A magyar gazdaságot hozzáadott érték, innováció, kutatás-fejlesztés tekintetében újabb lépcsőfokra kell léptetni. A cél az, hogy 2020-ra a GDP 1,8 százaléka a kutatás-fejlesztést szolgálja. A magyar gazdaság fejlődésének új szintre emelésében a gyógyszeriparnak kulcsszerepe van.


A tárcavezető kiemelte, a tavalyi exportrekord nem jöhetett volna létre, ha a magyar gyógyszeripar nem döntött volna exportrekordot. Az a tény, hogy a gyógyszeripar tavaly 4,5 milliárd eurónyi értékben exportált, megmutatja, hogy a magyar gyógyszeripari termelés világszinten is versenyképes.
A hazai gyógyszergyártás termelési értéke tavaly 8,5 százalékkal növekedett. Az idei év első negyedévében  26 ezer magyar ember dolgozott a gyógyszeriparban, 22 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
A GSK már 15 éve Magyarország megbízható partnere, a cég egyik legnagyobb oltóanyaggyártó központját telepítette ide. 
A mostani beruházásra a vállalat több mint 3 milliárd forintot költött, a fejlesztés révén új termelőegység jön létre Gödöllőn és új gyártási technológiák állnak szolgálatba.
A miniszter Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági és kereskedelmi együttműködése újabb sikerpontjának nevezte a beruházást. Magyarország számára az Egyesült Királyság tavaly már a 11. legfontosabb kereskedelmi partner volt úgy, hogy a két ország közötti áruforgalom tavaly 15 százalékkal növekedett, és az idei évben is sikerült fenntartani ezt a növekedési ütemet. Hozzátette: az Egyesült Királyság immár az ötödik legjelentősebb külföldi beruházóvá vált Magyarországon.
Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kormány négy brit tulajdonú vállalattal kötött már stratégiai megállapodást, a GSK-val 2014-ben.

Christopher Hunley, a GSK ügyvezető igazgatója az ünnepi eseményen elmondta, hogy az új termelési részleg 130 millió vakcina előállításához járul hozzá évente. Az igazgató méltatta  a partnerség fontosságát, amely létrejött a magyar kormánnyal, az egyetemekkel, oktatási programokkal.
Iain Lindsay, az Egyesült Királyság magyarországi nagykövete arról szólt, hogy a magyarországi piacon a GSK megalapozta a stabilan növekedő üzlet lehetőségét, a stabil gazdaságnak és a kedvező üzleti környezetnek köszönhetően.
Sussanne Martz, a GSK minőségbiztosítási igazgatója azt emelte ki, hogy a gödöllői telephely stratégiai pozíciója megerősödött a GSK globális gyártási hálózatban.

forrás: mti

Galéria

Gazdasággyógyszervakcinaoltóanyag

Ajánljuk még