2024.02.25, Vasárnap

Átmeneti burkolat után teljes felújítást kap a ceglédi Budai út

2016.05.21. 09:54

A vízelvezetés rendezése után a nyáron átmeneti burkolatot kap Cegléden a Budai út.

Hirdetés

A vízelvezetés rendezése után a nyáron átmeneti burkolatot kap a Budai út, majd jövőre teljesen megújul a mintegy 3 kilométeres szakasz, ami már tartós megoldás lesz. Ezt a ceglédi országgyűlési képviselő, a polgármester, a körzet képviselője és a közút illetékese jelentette be.

A kormány minden eddiginél többet szán útfelújításra. A budai út elsőbbséget élvez a környék alsóbbrendű útjainak sorában, ezért mindenképpen felújítják - hangzott el a sajtótájékoztatón. A budai út a közútkezelőhöz tartozik, az ő feladata a karbantartás és a felújítás. Ennek ellenére mind a városvezetés, mind a térség országgyűlési képviselője hosszú évek óta lobbizik azért, hogy megújuljon a kátyúkkal teli, szinte járhatatlan szakasz. Legutóbb a parlamentben volt egyeztetés az országgyűlési képviselők és a közútkezelő illetékesei között. A tárgyalás pozitívan zárult Cegléd szempontjából. "Hála Istennek abban a jelenlévők egyetértettek hogy a 46125-ös számú, vagyis a budai út az alsóbbrendű utak kategóriájában a prioritások között elsőként szerepel a közút 2017-es programjában mintegy 630 millió forintos beruházási értékben." - mondta el Földi László országgyűlési képviselő.

Ez azt jelenti, hogy a budai út jövőre teljesen megújul. A fejlesztést azonban több fázisban végzik majd el. Elsőként a csapadékvíz elvezetést oldják meg. "Átereszeket fogunk a közút alatt létesíteni, majd az átereszeket, majd hozzáigazítjuk a vízelvezető árokrendszereket, ami részben szikkasztó jellegű. Ezért nagyon fontos, hogy ezeket felületeket meg tudjuk növelni." - fogalmazott Magyari László, a Magyar Közút Zrt. Pest megyei igazgatóságának igazgatója.

A megfelelő vízelvezetésben a lakosságnak is fontos szerepe lesz, hiszen az érintett ingatlanok kapubehajtói alatt is megfelelő méretűre kell növelni az átereszeket. A vízelvezetés után kap a budai út egy átmeneti burkolatot. "Idén tervezzük nyárra egy nagyfelületű felületjavítást, egy felületi bevonat kerül majd a burkolatra, de ez csak átmeneti megoldást fog jelenteni. Ez teherbírás szempontjából is a felület tartós megoldást nem jelent. Ez egy évig tudja azt az állapotot tartani, hogy utána egy nagyobb felújítást, amit a 2017-es évre céloztunk meg, amire megkapjuk a központi finanszírozást, támogatást is." - tette hozzá Magyari László.

Az önkormányzat minden-a jogköréhez tartozó-segítséget megad a vízelvezetés koordinálásában, és a felújításban - erről már a polgármester beszélt. Takáts László elmondta: a város eddig is több tíz milliót költött az elmúlt évben az árkok takarítására. Takáts László nem csak a budai út felújítását üdvözölte, abbéli örömének is hangot adott, hogy a város iparterületének hasznosítása, az újabb munkahelyek létestésének szempontjából sikeres lépéseket tettek a 441-es és a 311-es út fejlesztéséért. "Képviselő úrral közösen kezdeményezést tettünk arra Tasó László államtitkár úrnál, hogy kerüljön be ez a különböző közlekedésfejlesztési elképzelésekbe legalább a tanulmányterv, tehát minél hamarabb kerüljön be. Reméljük hogy ez a kezdeményezésünk is jó úton halad" - fogalmazott a polgármester.

A sajtótájékoztatón egy több évtizede a budai úton élő lakos több mint száz aláírást adott át a közútkezelő illetékesének, amellyel a körzetben élők az útfelújítás mellett emelik fel hangjukat. A körzet képviselője, dr. Ferenczi Norbert azt mondta: ez is azt bizonyítja: elfogyott a türelem. "A lakossági türelem elfogyott. Ezért is köszönöm, hogy egy átmeneti megoldás is napirendre került, hiszen mindenféleképpen járhatóvá kell tenni az utat. Még akkor is, ha a város a fürdő útnál rendezi azokat az állapotokat, hogy a kettes számú megközelíthetőség járható válik, de itt sokan laknak, még akkor is ha építünk egy elkerülőt nem kis költséggel és szintén állami támogatással." - fogalmazott dr. Ferenczi Norbert.

A budai út tehát 2017-ben megújul, de a várost elkerülő utak fejlesztésében is komoly állami segítséget kap az elkövetkező években a közútkezelő. A kormány 69 milliárd forintos útfelújítási programot indított, jövőre pedig százmilliárd forintot fordítanak a kisebb rendű utak felújításra. Ez soha nem látott állami segítség.

forrás: cegled.hu

Galéria

CeglédFókuszbanútfelújítás