2024.05.23, Csütörtök

Átütő fejlődést hoz az egészségügyi fejlesztési koncepció Dunakeszin

2016.06.24. 14:16

Átütő fejlődést hoz a városi egészségügyben az az átfogó önkormányzati koncepció, melynek megvalósítása már tavaly elkezdődött, a ciklus végéig pedig teljesen mértékben meg is valósul.

Átütő fejlődést hoz a városi egészségügyben az az átfogó önkormányzati koncepció, melynek megvalósítása már tavaly elkezdődött, a ciklus végéig pedig teljesen mértékben meg is valósul.

Dunakeszi Város Önkormányzata egy olyan koncepciót dolgozott ki, amely nem csupán az infrastrukturális és szakmai feltételek javítását tartalmazza, de a szolgáltatások és az eszközpark terén is az átlagnál jóval magasabb szintű ellátás biztosítását tűzte ki célul.

A koncepció pénzügyi háttere biztosított, hiszen az Önkormányzat az eddigi évekhez képest magasabb összeget fordít az egészségügyi intézmények működtetésére és fejlesztéseire, valamint pályázati úton is jelentős összeg érkezett a városba erre a célra.

Dunakeszi Egészségügy-fejlesztési Programja számos olyan korszerűsítést tartalmaz, melynek megvalósítása lényegesen megkönnyíti a helyi lakosok mindennapjait, igényes, korszerű környezetben, magas színvonalú ellátást biztosít számukra. A felújításokon túl a program talán leginkább várt eleme a szakrendelések óráinak bővítése, amely a várakozási idő látványos csökkenését fogja eredményezni.

A koncepció pontjai:

Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet külső és belső felújítása

Az elmúlt évtized talán legnagyobb egészségügyi beruházásaként újult meg a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet, melynek energetikai korszerűsítésére 150 millió forintot nyert a Város. A támogatásnak köszönhetően sor került a nyílászárók cseréjére, illetve az épület teljes szigetelésére is. Továbbá önkormányzati forrásból felújították az épület teljes tetőszerkezetét, külső lépcsőket, rámpákat is. A következő lépés a belső terek felújítása lesz, amely teljes épületgépészeti átalakítást is magába foglal, ráadásul a vizesblokkok is új külsőt kapnak. A felújítások végeztével a szakrendelőben kap majd helyet a tüdőgondozó is, melyet a tervek szerint új gépekkel is felszerelnek.

A felújításon túl fontos megemlíteni, hogy az elmúlt öt évben összesen több mint 70 millió forintot fordított a Város orvosi műszerekre és segédeszközökre. Egy-egy ultrahang gép került a kardiológiai, a hasi ultrahang diagnosztikai, és nőgyógyászati osztályokra, valamint a mai igényeknek megfelelően digitalizálásra kerültek a röntgengépek is.

Fogászati ellátás korszerűsítése

Törekedve az átlagon felüli fogászati ellátásra, Dunakeszi Város Önkormányzata öt széket vásárolt a helyi fogászati körzetek számára, összesen 25 millió forintból. A székek minősége és felszereltsége átlagon felüli a magyarországi ellátáshoz képest. Mivel a rendelőben alap- és szakellátás is folyik, a korszerű fogorvosi székek és eszközöknek köszönhetően sokkal gyorsabban működik a rendelés, így rövidítve a várólistákat.

Új háziorvosi és védőnői körzetek

Az elmúlt évek során robbanásszerű növekedés következett be Dunakeszi lakosságának számában, ezért jelentős igény jelentkezett a házi- és házi gyermekorvosi körzetek bővítésére is a már meglévő rendelők felújítása mellett. Ezért a lakossági igények kiszolgálása és a magasabb színvonalú orvosi ellátás biztosítása érdekében három új háziorvosi körzet kezdte meg működését: Dunakeszi-alsón, Tóvárosban, majd Alagon indult rendelés, így összesen már tizenöt háziorvosi körzet szolgálja az itt élőket. Az új körzetekben működő egészségügyi ellátás kiemelkedő színvonalát modern és korszerűen felszerelt, vadonatúj rendelők biztosítják.

Dunakeszi Város Önkormányzata arra törekszik, hogy az egészségügyi ellátások elérhető közelségben, akadálymentesen álljanak a lakosok rendelkezésére. Ezért jelenleg is tárgyalásokat folytat a tóvárosi Frédikevill épületének megvásárlását illetően, melyet átalakítva egy újabb egészségügyi központ jöhetne létre Dunakeszin. A tervek szerint így hamarosan az egyes rendelések az ellátott körzethatárokon belül helyezkednének el, jelentősen megkönnyítve a lakosság mindennapjait. Az új épületben két felnőtt- és két házi gyermekorvosi rendelő, valamint egy védőnői rendelő kerülne kialakításra.

A felnőtt háziorvosi rendeléseken kívül az egyes védőnői körzetek telítettsége és az intézmények bővülése miatt szükségessé vált, hogy további új védőnők kezdjék meg a munkájukat, így a tavalyi évben bővült az intézményi védőnők száma is.

Valamennyi orvosi rendelő megújul

Az orvosi rendelők felújítása már a választások előtt megjelent Sikeres Dunakeszi Program ígéreteként is szerepelt. Első lépésként 2015-ben megújult a Casalgrande téri orvosi rendelő, 2016-ban pedig a Fóti út 35. szám alatti orvosi rendelő korszerűsítése következik, mely a napokban kezdetét is vette. A ciklus végére valamennyi orvosi rendelőt felújítja az Önkormányzat.

Oltási támogatás

2016 januárjától egy újabb támogatási forma lépett életbe Dunakeszin, hiszen egy újonnan bevezetett rendelet alapján a város Önkormányzata 15.000 Ft keretösszeget biztosít minden Dunakeszin élő, 14 éven aluli gyermek nem kötelező védőoltásának támogatásához. A keretösszeg erejéig akár több oltás beadásához is igényelhető a pénzbeli támogatás, akár különböző időpontokban benyújtott kérelmek útján is. A házi gyermekorvosok szakvéleménye alapján az alábbi fertőző betegségek elleni nem kötelező védőoltásokat támogatja az önkormányzat: a rota vírus, a bárányhimlő, a gennyes agyhártyagyulladás, valamint a kullancscsípés okozta agyvelőgyulladás.

A támogatás létjogosultságát az is bizonyítja, hogy januári életbelépése óta a Polgármesteri Hivatal szociális csoportjához folyamatosan érkeznek a szülők által benyújtott igénylések.

Orvosi óraszám többletkapacitás

Megoldódni látszik a hosszú várakozási idők, illetve az előzetes időpont-foglalások problematikája a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézetben, ugyanis Dióssi Csaba, polgármester és Tuzson Bence, országgyűlési képviselő kitartó közbenjárásának köszönhetően az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatósága felülbírálta az aktuális orvosi óraszámokat az ország egyes egészségügyi intézményeiben. A lobbi-munkának köszönhetően pedig a régiónkban jelenlévő kihasználatlan többlet-órák jelentős részét a Dunakeszi Szakorvosi Rendelőintézet nyerte el.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg egyes szakrendelések eddig csak a délelőtti vagy délutáni órákban voltak elérhetőek, ezzel jelentősen korlátozva a fogadható páciensek számát, a 300 többletórának köszönhetően akár egész napossá is válhatnak.

Tehát a közeljövőben az alábbi szakrendeléseken bővülnek a rendelési idők, csökkentve a várakozási, illetve előjegyzési időket: belgyógyászat, sebészet, traumatológia, nőgyógyászat, füll-orr-gégészet, audiológia, szemészet, neurológia, ortopédia, urológia, reumatológia, kardiológia, röntgendiagnosztika, teljeskörű ultrahang-diagnosztika és gyógytorna.

A mentőszolgálat korszerűsítése

Az egészségügyi koncepció egyik célja, hogy a helyi mentőszolgálat minél kedvezőbb feltételek között végezhesse munkáját. Ezért felmerült a mentőszolgálat központjának költözése a Szakorvosi Rendelőintézetből, a szolgáltatáshoz szükséges helyigény, valamint a dolgozók korszerű és munkájukhoz elengedhetetlen, nyugodt környezet biztosításának érdekében.

Továbbá a város Önkormányzata egyeztetéseket folytat Országos Mentőszolgálattal is, hogy a jelenlegi mentőautó helyett egy magasabb kategóriájú, jobban felszerelt esetkocsi álljon a helyi mentők rendelkezésére.

forrás: dunakeszi.hu

Galéria