2024.07.24, Szerda

Az adománygyűjtő zöld doboz egy éve Vácon

2016.05.04. 10:53

Lassan egy éve, hogy napról napra megtelik és rendre ki is ürül a váci deákvári plébániatemplom kerítésére felszerelt zöld doboz.

Lassan egy éve, hogy napról napra megtelik és rendre ki is ürül a váci deákvári plébániatemplom kerítésére felszerelt zöld doboz, amely arra szolgál, hogy az adakozók különböző tartós élelmiszereket rakjanak bele a rászorulóknak.

Az eltelt csaknem egy év tapasztalatairól az egyik kezdeményező, Pető Csilla, a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója a városi fogyatékosügyi tanács - szociális kerekasztal napokban rendezett tanácskozásán is beszámolt, kérve minden résztvevőt, hogy segítsék a kezdeményezés népszerűsítését.
- Az élelmiszergyűjtőnek hihetetlen napi forgalma van, a kezdeményezést felkaroló Rolik Róbert plébános atya tapasztalata is alátámasztja, hogy nagyszerű lehetőség ez a névtelen adakozásra. A templomi közösség tagjai heti, napi rendszerességgel feltöltik a polcokat, de jóval tágabb a segítők köre. A legtöbben egy-egy bevásárlás során gondolnak a rászorulókra, és a zöld dobozba szánt tartós élelmiszereket ugyancsak a kosarukba pakolnak, de vannak, akik saját készítésű lekvárokat, kompótokat adnak. Mindenképp ki kell emelni Bánáti Attila vállalkozó hozzájárulását, hiszen a Hunnia Sütödéből minden nap bőven juttat kenyeret és egyéb pékárut, önzetlensége példa értékű - mondta Pető Csilla.
Mint fogalmazott, nagyon fontos a névtelen adakozás kultúrájának elterjesztése, például annak a lehetőségnek a népszerűsítése, hogy egy-egy vásárláskor a rászorulókra is jó gondolni némi tartós élelmiszer megvételével, ezeket aztán be lehet rakni a zöld dobozba, el lehet juttatni élelmiszerbankba, gyűjtő akciók során át lehet adni a különböző segélyszervezetek önkénteseinek.
- Persze az is fontos, hogy a rászorulók mértéktartók legyenek, csak annyit vegyenek ki például a zöld dobozból, amennyire tényleg szükségük van az adott pillanatban, hiszen az a cél, hogy minél többeknek jusson az adományokból. Hajléktalanoknak ugyanúgy, mint napi megélhetési gondokkal küzdő kisnyugdíjasoknak, szegény családoknak. Sokaknak fontos ez a fajta segítség, tehát lényeges, hogy mindenki gondoljon másokra is - emelte ki Pető Csilla.
Végezetül megemlítette: keresik a lehetőséget, hogy valahol a belvárosban is legyen élelmiszeradomány-gyűjtő zöld doboz, s reményeik szerint hamarosan sikerül megoldást találni erre. 
Bánáti Attila vállalkozó a zöld doboz adománygyűjtő kezdeményezés egyik fő támogatója, de rendszeresen segíti a karitászt, a hajléktalanokat fogadó központot, az iskolákat is, illetve - személyesebbé téve az adakozást - több rászoruló családot ellát pékáruval.
- Nem egy nagy dolog ez, hiszen nagyon sokan segítségre szorulnak. Tehát fontos, hogy minél többen meglássuk a szükséget, és adjunk abból, amink van azoknak, akiknek szinte semmijük nincs. A feleségemmel egyetértésben keressük a lehetőségeket arra, hogy célzottan támogathassuk a szegényeket, valljuk, hogy ami nekünk talán csak morzsának tűnik, az a címzetteknek több a falatnál - mondta Bánáti Attila.

forrás: vac.hu

Galéria

VácHelyiadománytartós élelmiszer