2024.05.18, Szombat

Az állam átveszi az agglomerációs közlekedést a fővárostól

2016.01.15. 08:43

A kormány és a főváros közötti tárgyalások megegyezéssel lezárhatók: az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Lázár János azt mondta, a miniszterelnök arról tájékoztatta a kormányt, hogy szerinte jó hangulatú, előremutató tárgyalás zajlott a főváros és a kormány között az elmúlt egy hónapban. A tárgyalások megegyezéssel lezárhatók - ismertette a miniszter Orbán Viktor szavait.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a megegyezés lényege abban áll, hogy a kormány elfogadja Tarlós István főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége.
Hozzátette: a miniszterelnök utasította a fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztert, a jövő heti kormányülésen adjanak tájékoztatást arról, hogy az agglomerációs települések fővárosba irányuló közlekedése mibe fog kerülni. A kormány ezt a terhet átveszi a fővárostól a Volán és a MÁV közreműködésével - mondta.
Lázár János azt mondta, készen állnak a HÉV átvételére, a HÉV és a MÁV integrációjára is. Ez nagy lehetőség a magyar állam számára - folytatta -, hiszen egy több száz milliárdos vasútfejlesztési program indulhat el.
Jelezte azt is, hogy a jövőben is kiemelten szeretnék Budapestet támogatni.
Felhívta arra a figyelmet, hogy 2007 és 2013 között Budapestre 6600 projektre 2280 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett, ami a 9000 milliárdos kasszának "elég szép szelete".
Lázár János közölte azt is, hogy a kormányfő hónapokkal ezelőtt a fővárosi önkormányzat számára közlekedés- és infrastruktúrafejlesztésre 350 milliárd forintos kassza elkülönítésére tett javaslatot. Megjegyezte, a kormány 270 milliárd forintnyi adósságot is átvállalt Budapesttől.
A decemberben elfogadott forrásmegosztási törvénnyel kapcsolatban a miniszter közölte, hogy az a főváros javára térítette el a kerületi önkormányzatok iparűzésiadó-bevételeit. Az iparűzési adó megcímkézése teljesen szokványos dolog - hangoztatta.
Lázár János beszélt arról is, hogy a kormányban semmiféle sértettség nincs az elhangzott "városvédő" nyilatkozatokat illetően sem. A kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, mert a kormány Budapest legnagyobb támogatója, fejlesztője - fogalmazott.
Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a fővárossal a tárgyalások a szolgáltatások átvételéről szólnak.
Egy másik kérdésre felelve közölte, hogy a módosított forrásmegosztási törvénnyel biztosíthatók a BKV működtetéséhez szükséges források.
A kormány mindig készen áll arra, hogy a fővárosnak segítséget nyújtson - fogalmazott Lázár János.

mti

fotó: hu.wikipedia.org

Galéria

HelyiHÉV