2024.05.18, Szombat

Becket Szent Tamás emlékünnepség Esztergomban

2016.01.13. 09:13

A Rudnay Sándor Alapítvány minden év január első hetében tartja meg a Becket Szent Tamás emlékünnepséget Esztergomban. Nem volt ez másként idén sem, a programot huszonkettedik alkalommal rendezték meg január 5-én. Az eseményen részt vett Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott is.

"Magyarországra csak azt engedjük be, akit mi akarunk" - hangoztatta a belügyminiszter kedden Esztergomban, a Becket Szent Tamás-emléknapon tartott előadásában.

"Azzal vádolnak bennünket, hogy nem vagyunk szolidárisak. Mi példát mutattunk az értékítéletünk szerinti szolidaritásból. Szlovéniába, Macedóniába, Szerbiába rendőröket küldtünk, szolidárisak vagyunk azokkal, akik meg akarják védeni határaikat" - jelentette ki Pintér Sándor, hozzátéve, hogy Magyarország Európa védelmében a közösség valamennyi jogszabályát betartotta.

"Van-e összhang az EU irányítói és a hétköznapi emberek között?" - tette fel a kérdést a miniszter. Jelezte: itthon kikérték az emberek véleményét a migránsokkal kapcsolatban, és a magyar lakosság meghatározó többsége támogatja a kormány álláspontját.

Kövér László házelnök - aki a szervezők közlése szerint betegsége miatt nem tudott részt venni a rendezvényen - előadásának szövegét Kiss-Rigó László megyés püspök, a Rudnay Sándor Alapítvány kuratóriumának elnöke, az emléknap szervezője olvasta fel.

"Az európai jövő kulcsa a demográfiában és az identitásban rejlik, vagyis abban, hogy a keresztény erkölcseink szerint tiszteletben tartjuk-e a születés és a család szentségét. Abban, hogy képesek vagyunk-e megőrizni közösségeink azonosságtudatát, és fenntartani európai és nemzeti értéktudatunkat, valamint érdekérvényesítő képességünket" - írta beszédében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László úgy vélte, Európa válsága esélyt teremt a változásra, arra, hogy "véget vessünk az Európa civilizációját veszélyeztető támadásokat övező, szégyenlős vagy félő hallgatásnak, és megfogalmazzuk Európa új, de az évezredes alapokon álló vízióját".

A politikus szerint a megoldás kulcsát az értékeik, hagyományaik alapján még mindig erkölcsi többséget képező európai emberek és az általuk alkotott szerves közösségek, a családok, a keresztény egyházak és az együttműködésre képes nemzeti államok adják.

A rendezvény előtt ökumenikus szertartás volt Esztergomban, a Szent Tamás-hegyi kápolnában. A Becket Szent Tamás-emléknapot a Rudnay Sándor Kulturális és Városvédő Egyesület, valamint a Rudnay Sándor Alapítvány szervezte.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Mindkét település érseki központ. Egykori főpapjaik, Becket Tamás és Bánfi Lukács esztergomi érsek párizsi tanulmányaikból származó személyes barátsága alapozta meg a két város jó viszonyát.

Az 1170-ben mártírhalált halt Becket Tamás érsek éppúgy kiállt az egyház autonómiája mellett, mint a magyar egyház akkori feje. Becket Tamás halála után Jób érsek prépostságot alapított Esztergomban a vértanú tiszteletére.

Lékai László bíboros - aki 1976-tól haláláig, 1986-ig volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke - Becket Tamás 1538-ban Esztergomba került ereklyéinek egy részét Canterbury érsekségének adományozta, mivel Angliában VIII. Henrik rendeletére a szent összes emléktárgyát megsemmisítették.

A programot huszonkettedik alkalommal rendezték meg, amelyen többek között Vízkelety Mariann, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, dr. Kancz Csaba Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója, Romanek Etelka, Esztergom polgármestere, dr. Urbán László, a Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese és Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízottja vett részt. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Schmitt Pál is.

(MTI/Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

HelyiEsztergom