2024.03.29, Péntek

Év végére többek között megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, és megnyílik a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.

Hirdetés

A Liget Budapest Projekt történetének eddigi legsikeresebb évét zárta - jelentette be Baán László, a projekt miniszteri biztosa a lapunkhoz is eljuttatott közleményben. A 2020-ban elért eredményeket bemutatva elmondta, tavaly birtokba vehette a közönség a Városligeti Sportcentrumot és a két kilométeres Futókört, a Mőcsényi Mihály botanikus kertet és egy újabb Kutyás Élményparkkal is gazdagodott a Liget. Ezzel már csaknem 150 ezer négyzetméter zöldfelület újult meg a parkban.

A miniszteri biztos kiemelte, a tavalyi évben mérföldkőhöz érkezett a Városliget autómentesítése is, átadták a Dózsa Györgyi úti Múzeum Mélygarázst, melynek felszínén a Városligeti Promenád várja a látogatókat. A korábban évtizedekig parkoló autók által elfoglalt, lebetonozott területen így egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Fotók: Városliget Zrt., Múzeum Mélygarázs

A CNN is várja az épület elkészültét

A parkrehabilitáció következő ütemében pedig megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, látványos attrakcióként visszatér a Ballon kilátó, valamint az új Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik. 2021 őszén egyedi és látványos kiállítással nyílik meg a nagyközönség számára a Liget projekt keretében megvalósuló új kulturális intézmény, a komáromi Csillagerőd is.

Fotó: Városliget Zrt., komáromi Csillagerőd

„2021 év végére megnyitja kapuit a több rangos nemzetközi díjjal is elismert zenei beavató intézmény, a Magyar Zene Háza. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervei alapján készülő házat a világ legjobban várt, 2021-ben elkészülő épületei közé sorolta a napokban az amerikai CNN is. A ház kivitelezése jó ütemben halad előre, az organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezete és az egész Európában legnagyobb, vízszintes szerkezeti osztás nélküli, hatalmas üvegfalai már láthatóak a parkban, tavasszal pedig megkezdődik az állandó kiállítás építése is.” – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: Városliget Zrt., Magyar Zene Háza

2020-ban elérte legmagasabb pontját az új Néprajzi Múzeum díjnyertes épülete. A Liget Budapest Projekt keretében épülő intézmény kivitelezése jó ütemben halad a korábbi parkoló helyén, az 56-osok terén. Már látható az épület majdan két domboldalt képező íves szerkezete, míg a – kiállítótereknek is helyet adó - térszín alatti szinteken már a szakipari munkákat végzik. A Néprajzi Múzeum épülete már tavaly ősszel szerkezetkész állapotba került, az új intézményt 2022 tavaszán vehetik majd birtokba a látogatók.

Fotó: Városliget Zrt., Néprajzi Múzeum 

Ezek a parkfejlesztések várhatóak idén a Városligetben

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása is, melynek köszönhetően megújul és visszanyeri régi fényét a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a Városligeti Promenád, és az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik – mutatta be az idén induló parkfejlesztéseket Gyorgyevics Benedek.

A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának terveit Magyarország egyik legjobb tájépítész irodája, a Garten Stúdió a Városliget eredeti, XIX. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készítette el.

Fotó: Városliget Zrt., Millenium Háza és a Rózsakert

Folytatódik továbbá a Városligeti Promenád kialakítása, amelynek első, a Múzeum Mélygarázs fölött elterülő szakaszát a múlt év végén adták át a nagyközönségnek.

A most következő ütemben a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti szakasz kialakításával teljes hosszában sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér, és véglegesen eltűnik innen a hajdani több mint ezer felszínen parkoló autó.

A megújult Városliget eddig átadott elemei nagy népszerűségnek örvendtek 2020-ban, már több mint másfél millió látogatót vonzottak a megvalósult fejlesztések. 

 

Ezek a kivitelezők járultak hozzá a Városliget fejlesztéséhez

A fent említett projektekről korábban részletesen beszámoltunk:

  • A Szépművészeti Múzeum Román csarnokának és kapcsolódó tereinek projektjét a Magyar Építő Zrt. végezte el.
  • A Néprajzi Múzeum a ZÁÉV Zrt. és a Magyar Építő Zrt. kivitelezésében épül az Ötvenhatosok terén.
  • A Millennium Háza értékmentő és -teremtő munkáját az Épkar Zrt. végezte el.
  • A Városliget melletti mélygarázs (Dózsa György út) a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. mint fővállalkozó és az Épszerk-Pannónia Invest Kft. mint szerkezetépítő alvállalkozó kivitelezésében valósult meg.
  • Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK) a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. kivitelezte.
  • A Városliget Sportcentrumban a sportpálya kivitelezését az Árla Kft., az öltözőkét az Aktuál Bau Kft. végezte.
  • A Magyar Építő Zrt. generálkivitelezésében valósul meg a Magyar Zene Háza.
  • A komáromi Csillagerőd értékmentő és -bemutató munkáját az Épkar Zrt., a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a WEST HUNGÁRIA BAU Kft. konzorciuma végezte el.
  • A projektekben a lebonyolítást és a műszaki ellenőrzési feladatokat az Óbuda Újlak Zrt., valamint a Főber Zrt. alkotta Liget Mérnök Konzorcium végezte el.

Galéria

HelyiMagyar Építő ZrtWest Hungária Bau Kft.Liget Budapest ProjektMarket Építő Zrt.StrabagZÁÉV Építőipari Zrt.Épkar Zrt.Óbuda GroupFőber Zrt.Épszerk-Pannónia Invest Kft.Fertődi Építő Zrt.Aktuál Bau Építőipari Kft.Árla Kft.