2024.02.25, Vasárnap

A Börzsönyben és a Felvidéken kirándultak a Dél-Pest megyei Egyházmegye lelkészei

2016.06.14. 08:56

Dél-Pest megyei Evangélikus Egyházmegye Lelkészi Munkaközössége június 8-9-én tartotta szokásosnak nevezhető, csapaterősítő kirándulását.

Hirdetés

A Szolnoktól Vecsésig, Maglódtól Gyónig elnyúló, a Gödöllői-dombságtól az Alföldig terjedő Dél-Pest megyei Evangélikus Egyházmegye Lelkészi Munkaközössége június 8-9-én tartotta szokásosnak nevezhető, csapaterősítő kirándulását – ezúttal a hegyek között.

A Varsányi Ferenc dunaharaszti lelkész, Lmk-elnök szervezte út első állomása Nagybörzsönyben volt. A település 13. században épült Árpád-kori templomában Csadó Balázs irsai lelkész tartott úrvacsorás istentiszteletet. Ezt követően a bányásztemplomot és a vízimalmot tekintették meg Isten Igéjének szolgái.

Útjuk innen a börzsönyi Fekete-völgybe vezetett, ahol festői környezetben foglalták el szállásukat. Itt lehetőségük nyílt egyéni elcsendesedésre, csoportos beszélgetésekre. Győri Péter Benjámin esperes vezetésével megvitatták a lelkészi életpályamodell kérdéseit. Kikapcsolódásukat kerékpározás, pecázás, túra, szauna, úszómedence, különböző társasjátékok segítették.

Másnap a Felvidéken folytatódott a program. A szentantali Koháry-Coburg-kastély felkeresését követően, a hegyekkel övezett, káprázatos fekvésű Selmecbányán megnézték az Óváros nevezetességeit. Az evangélikus templomban erőtől áthatottan énekelték el Luther himnuszát, az „Erős vár a mi Istenünk”-et. Elgondolkodtak a bányaváros magyarságának és evangélikusságának nagyarányú megfogyatkozásán, valamint a selmeci Evangélikus Líceum – ahol egykor Petőfi és Mikszáth is tanult - lehangoló állapotán.

Egy kirándulásról természetesen a gasztronómiai élvezetek sem hiányozhatnak. Többen megkóstolták a brindzás sztrapacskát, jó szlovák sört kortyolva hozzá.

Az út utolsó állomása Zólyom vára volt, ahol a legjelentősebb reneszánsz költőnk, Balassi Bálint született.

A Dél-Pest megyei Evangélikus Egyházmegye lelkészi kara személyi változáson megy át. A kirándulás végén Péter Zoltán lelkész és Zahorecz Pál lelkészjelölt elköszöntek szolgatársaiktól, mivel másik egyházmegyében folytatják szolgálatukat. A maradók a szeretet kíváncsiságával várják új kollégáikat Ceglédre és Pilisre, azzal a reménységgel, hogy jövőre velük együtt kirándulnak majd.

Addig is a Dél-Pest megyei fraternitás tagjai, szívükben őrizve jól sikerült kirándulásuk emlékét, tekintetüket a hegyeken túlra, Istenre emelik, tudva: onnan jön segítségük.

forrás: evangelikus.hu

Galéria