2024.07.24, Szerda

Budafok-Tétény díszpolgára lett Bogó Ágnes környezetvédő

2016.03.14. 08:51

Március 15-e alkalmából évről-évre egybegyűlnek a Városháza dísztermében azon kerületi polgárok, akik a kerületért végzett, kiemelkedő eredményességű tevékenységükkel maradandó értéket alkottak.

Március 15-e alkalmából évről-évre egybegyűlnek a Városháza dísztermében azon kerületi polgárok, akik a kerületért végzett, kiemelkedő eredményességű tevékenységükkel maradandó értéket alkottak, alkotnak annak érdekében, hogy településünk jobb, szebb, élhetőbb legyen. Budafok-Tétény Képviselő-testülete 2016-ban a kerület díszpolgára kitüntetést Bogó Ágnes környezetvédőnek adományozta. A Képviselő-testület a díszpolgárokból álló kuratórium javaslata alapján hozta meg döntését.

Karsay Ferenc polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: "Kulturális értékeinkről, az oktatásról, a közösségépítésről, a környezetvédelemről, a kerület közbiztonságának javításáról, a kerület fejlődéséről és jó hírnevének gazdagításáról szól a közös erőfeszítés, mert „kisváros vagyunk a nagyvárosban”, ahol a szűk közösség fejlődése rajtunk, az itt lakó embereken múlik. A díjak és elismerések mögött kimagasló emberi értékeket tükröző egyéni teljesítmények állnak, köszönet érte!"

A kerület önkormányzata 1995-ben alapította a Budapest XXII. kerület - Budafok, Budatétény, Nagytétény, Baross Gábor telep - díszpolgára címet.  A kitüntetésben olyan személyek részesülhetnek, akik a XXII. kerület gazdagítására munkálkodásuk során kiemelkedő életművet hoztak létre, vagy a kerület polgárai számára különösen jelentős tevékenységet végeztek és végeznek ma is.

Bogó Ágnes évtizedek óta a XXII. kerületben él. Hosszú éveken keresztül vezette a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Központot. Jelentős szerepet vállalt a fiatalok európai integrációs felkészítésében, a határon túli gyermekek, a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok támogatásában, a hazai ifjúsági és sportturizmus tartalmi, szervezeti fejlesztésében.


Környezetvédelmi érdekérvényesítő munkáját a Metallochemia környékén – ahogy ő nevezte – „a környezetszennyezések Bermuda háromszögében” aláírásgyűjtéssel indította a múlt század nyolcvanas éveinek végén. Évekkel később a kármentesítésről és a rehabilitációról már az önkormányzattal karöltve egyeztetett minisztériumi vezető szakemberekkel, szakpolitikusokkal. Személyes példamutatásának nagy szerepe volt a rehabilitáció megvalósításában, hiszen az ő kertjében kezdték a talajcserét.

2001 óta a dél-budai térség, azon belül is Nagytétény környezeti problémáival foglalkozó Nagytétényi Ember és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnöke. Az általa képviselt egyesület széles körben támogatja Nagytétény kulturális, hagyományőrző és hagyományteremtő tevékenységét, ezért szorosan együttműködik a Nagytétényi Polgári Körrel és a Budapest XXII. kerületi Német Nemzetiségi Önkormányzattal. Bogó Ágnes előbb elnökségi tagja a 2011. december 7-én megalakult Civil Konzultációs Tanácsnak, majd 2015. március 3-a óta ő tölti be az elnöki tisztséget.

forrás: greenfo.hu

Galéria

HelyiBudafokdíszpolgárBudatétényNagytétény