2024.05.23, Csütörtök

Budakeszin várja a családokat hazánk első kalandpark tanösvénye

2016.04.27. 10:03

Átadták a Budakeszi Vadaspark főbejárata közelében fekvő kalandpark új tanösvényeit.

Átadták a Budakeszi Vadaspark főbejárata közelében fekvő kalandpark új tanösvényeit, amelynek segítségével a gyerekek és felnőttek az adrenalin mellett a Budai Tájvédelmi Körzet állatairól is információkat kapnak. A kuriózumnak számító kezdeményezés a Pilisi Parkerdő Zrt., a Budakeszi Vadaspark és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület összefogásával valósulhatott meg.

“Ma a Föld Napja van, mi mégis a levegőbe csaljuk Önöket” – kezdte köszöntőjét Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója, aki elmondta, két pályán összesen 26 hazai állatfajt ismerhetnek meg azok, akik ellátogatnak a kalandparkba. “A vadaspark számára fontos, hogy játszva tanítson, játszva mutassa be a természet értékeit. Ha csak kirakunk egy táblát, azt a legtöbben nem olvassák el” – fogalmazott az igazgató, aki elmondta, hogy éppen ezért megpróbálnak interaktív módon is közeledni a látogatók felé. Ilyen például a vadaspark simogatója, amelyben egyedülálló módon muflonnal és dámmal is találkozhat a közönség, de ezt a célt szolgálja a 140 centiméter alatti gyerekeknek szánt Pele pálya és a nagyobbaknak, illetve felnőtteknek elkészített Sólyom pálya. A kisebbik három pelefajt, míg a lombkorona magasságában vezető kaland 23 madárfajról nyújt ismereteket.

Sajtótájékoztató és ünnepélyes átadás budakeszin

Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnöke az átadáson elmondta, a vadaspark és a szervezet között már régóta nagyon jó a viszony, ezt pedig az is bizonyítja, hogy a napokban együttműködési megállapodást is alá fognak írni. “A kalandpark tanösvény esetében a munka oroszlánrészét a park munkatársai végezték el, mi szakmai oldalról segítettük őket, bár hozzá kell tenni, hogy náluk is nagyon sok kiváló madarász található” – fogalmazott Bajor Zoltán.

budakeszi_kalandpark_tanosveny_13

A pályákon a fajokat bemutató táblák mellett további 8 mesterséges költőládát is elhelyeztek szemléltetés céljából.

Pele pálya (140 cm alatti gyerekeknek):
– Pele Pali történetén keresztül mutatjuk be a gyerekeknek a madarak fészkelési szokásait
– a pelék ügyességével másznak a gyerekek a pályán és követik Pele Pali útját, aki új otthont keres magának
– a pálya nem csak a gyerekek mászó technikáját erősíti, hanem a játékos feladatok révén fejleszti a figyelmüket és bővíti az ismeretüket

budakeszi_kalandpark_tanosveny_6

Sólyom pálya (nagyobbaknak, felnőtteknek):
– 15 tábla vezeti be a kalandozókat a madarak rejtett világába
– elgondolkodtató és érdekes kérdésekre kereshetjük a választ minden egyes állomáson
– megtapasztalhatjuk, hogy milyen lehet a madarak élete a lombkorona magasságában
– feltárja előttünk a madarak világát és a figyelmünket a körülöttünk lévő tollas barátainkra irányítja

budakeszi_kalandpark_tanosveny_3

fotók: erdo-mezo.hu

(Gribek Dániel – Erdeiprogramok.hu)

Galéria

KirakatBudakeszi VadasparkkalandparkBudai Tájvédelmi Körzettanösvény

Ajánljuk még