2024.06.20, Csütörtök

Ceglédi párbeszéd a vállalkozókkal

2016.05.14. 09:00

Pest megyébe, Ceglédre érkezett a Miniszterelnökség, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével együttműködésben szervezett országos konferencia sorozat.

Pest megyébe, Ceglédre érkezett a Miniszterelnökség, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével együttműködésben szervezett országos konferencia sorozat, melynek fő témája a vállalkozói bürokrácia csökkentése, valamint a vállalkozókat terhelő adminisztratív terhek mérséklése. A program legújabb állomásán részt vett Belányi Márta, a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára, Tarnai Richárd, a Pest megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Molnár Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes-államtitkára, és Marjay Gyula, a VOSZ elnöke is.

Tarnai Richárd kormánymegbízott házigazdaként köszöntötte a konferencia résztvevőit Pest megyében. Elmondta, hogy a kormány a hatékonyan működő közigazgatás megteremtése érdekében fontos és eredményes lépéseket tesz. A bürokráciacsökkentés, az állami rezsicsökkentés, valamint az államigazgatás reformja folytatódik, melynek célja, hogy egy olyan magas szintű, versenyképes szolgáltató típusú közigazgatás jöjjön létre, mely egyaránt kiszolgálja a polgárokat és a gazdaság szereplőit.

„Az ország versenyképességének növelése érdekében is fontos, hogy a munkaadók számára megkönnyítsük a vállalkozások működtetését a munkahelyek bővítése mellett.” – hangsúlyozta Tarnai Richárd, és hozzátette, a közigazgatás átalakítása és a bürokráciacsökkentés célja, hogy a vállalkozói szektorhoz köthető ügyfelek számára is egyszerűbb, gyorsabb és költségtakarékosabb legyen az ügyintézés.

A rendezvényen köszöntőjében dr. Belányi Márta helyettes államtitkár a vállalkozókat érintő bürokráciacsökkentés koncepcióját és folyamatát ismertette. Kiemelte: a kormányzás kiemelkedő célja a vállalkozók elégedettségének megteremtése és fenntartása. A vállalkozók terheinek csökkentése érdekében meg kell teremteni az egyszerűbb, átláthatóbb, egységesebb közigazgatási hatósági eljárási szabályozást.

Molnár Tamás helyettes államtitkár elsősorban a vállalkozókat érintő adóügyi változásokról szólt, és felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy az adózás rendjéről szóló törvény változása mellett, új közigazgatási törvény is készül, melyek szintén egyszerűsítik majd az eljárásokat.

A köszöntők után lezajlott kerekasztal beszélgetésen a résztvevő vállalkozók kérdéseket intézhettek az előadókhoz, és hozzászólásaikban megerősítették, hogy egyrészt az elektronikus ügyintézés kiterjesztése az egyik legégetőbb kérdés a vállalkozásaik számára, másrészt szeretnék, ha ügyeikben minél kevesebb papírt kellene benyújtaniuk. Ezért is nagy öröm számukra, hogy több ügyet el lehet intézni egy helyen.

A vállalkozók a személyes konzultációkkal összekötött konferenciasorozatot követően egy kérdőívet is kitölthettek. Ezek értékelése után hozhat újabb bürokráciacsökkentő lépéseket a kormány.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

FókuszbanPest Megyei Kormányhivatalvállalkozói bürokrácia